Uniunea Europeană ar putea cheltui aproximativ 500 de miliarde de euro (538,55 miliarde de dolari) pentru apărare în următorii patru-cinci ani, potrivit unui raport publicat vineri de agenția de evaluare financiară Fitch Ratings, citat de Reuters. Cu toate acestea, guvernele trebuie să implementeze măsuri pentru a ține sub control creșterea deficitelor bugetare.
"500 de miliarde de euro este suma pe care o considerăm fezabilă sau posibilă în următorii patru-cinci ani și se compară cu unele dintre estimările UE privind necesitățile de investiții, care se ridică la aproximativ 800 de miliarde de euro", a declarat Federico Barriga-Salazar, director în cadrul Fitch Ratings.
Evaluarea capacității de finanțare a statelor
Barriga-Salazar a subliniat că Fitch Ratings analizează capacitatea reală a guvernelor de a aloca fonduri pentru apărare, în contextul angajamentelor asumate recent. "Am primit informații în ultimele săptămâni privind țintele stabilite de guverne, dar ceea ce încercăm să facem este să evaluăm cât de realist este ca aceste cheltuieli să fie efectuate", a explicat acesta.
Creșterea cheltuielilor din cauza insecurității geopolitice
Europa își majorează dramatic cheltuielile pentru apărare, în principal din cauza temerilor că Statele Unite, care au garantat securitatea continentului de la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, ar putea reduce acest angajament. În acest context, guvernele europene își reevaluează strategiile și planurile de apărare.
Pericolul unui deficit bugetar ridicat
Pentru a evita ca deficitele bugetare să ajungă la 6% din PIB pe termen mediu, statele membre trebuie să adopte măsuri compensatorii pentru aceste cheltuieli masive. Potrivit estimărilor Fitch, cheltuielile pentru apărare în Europa ar putea ajunge la 2,5% - 2,6% din PIB până în 2028, ceea ce impune o gestionare atentă a resurselor financiare.
În acest context, rămâne de văzut cum vor reuși guvernele europene să echilibreze necesitățile de securitate cu stabilitatea economică pe termen lung.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...