UE: Listă cu 47 de proiecte strategice în domeniul metalelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Oțelărie / FOTO: Freepik
Oțelărie / FOTO: Freepik
Comisia Europeană a publicat marți o listă cu 47 de proiecte strategice destinate să stimuleze producția internă a 14 dintre cele 17 materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică și securitatea Uniunii Europene.

Această inițiativă face parte din implementarea Legii privind materiile prime critice, adoptată în 2023, care stabilește că UE trebuie să extragă 10%, să proceseze 40% și să recicleze 25% din necesarul său până în 2030.

„Mult timp, materiile prime au fost un punct nevralgic al politicii noastre industriale [...] Europa a preferat să achiziționeze majoritatea materiilor prime de care avea nevoie aproape exclusiv din afara granițelor sale”, a declarat pentru presă Stéphane Séjourné, comisarul european pentru industrie.

„Până când criza COVID și războiul din Ucraina ne-au reamintit pericolele acestor dependențe.”

Printre aceste materii prime se numără metalele de bază, precum aluminiul, cuprul și nichelul, dar și litiul, esențial pentru baterii, și metalele rare folosite în magneții permanenți ai turbinelor eoliene și vehiculelor electrice.

Distribuția proiectelor și importanța independenței economice

Cele 47 de proiecte sunt situate în 13 state membre ale Uniunii Europene: Belgia, Franța, Italia, Germania, Spania, Estonia, Cehia, Grecia, Suedia, Finlanda, Portugalia, Polonia și România.

Dintre acestea, 25 vizează extracția, 24 procesarea și 10 reciclarea, unele proiecte combinând mai multe dintre aceste aspecte. Vor fi anunțate și alte liste pentru a acoperi restul materialelor esențiale, inclusiv proiecte situate în afara Uniunii Europene.

UE dorește să evite dependența excesivă de o singură sursă pentru metalele cheie, având în vedere impactul pierderii gazului rusesc ieftin și problemele din lanțul de aprovizionare apărute în timpul pandemiei. În acest context, achiziția în comun a materiilor prime devine un nou instrument promovat de Comisie.

China domină în prezent extracția metalelor rare, procesarea materialelor pentru bateriile vehiculelor electrice și producția de panouri solare, printre alte domenii strategice.

„Nu poate exista o industrie a apărării fără metale rare, care sunt utilizate în radarele, sonarele și sistemele noastre de ghidare – și pentru care, vă reamintesc, suntem 100% dependenți de materialele rafinate din China”, a subliniat Stéphane Séjourné.

Distribuția proiectelor și impactul asupra industriei

Douăzeci și două dintre proiecte vizează litiul, douăsprezece nichelul, unsprezece grafitul, zece cobaltul și șapte manganul, pentru a facilita lanțul de aprovizionare necesar fabricării bateriilor, unele dintre ele implicând mai multe metale.

Un proiect dedicat magneziului și trei proiecte pentru tungsten vor fi destinate industriei de apărare a Uniunii Europene.

Simplificarea autorizării și sprijinul financiar

Aceste proiecte vor beneficia de o procedură de autorizare simplificată, limitată la 27 de luni pentru exploatarea minieră și la 15 luni pentru procesare sau reciclare. Obținerea autorizațiilor a reprezentat un obstacol major pentru numeroase proiecte ecologice în UE, adăugând ani întregi dezvoltărilor, deoarece companiile trebuie să respecte atât regulile celor 27 de state membre, cât și pe cele ale comunităților locale.

Un grup de finanțare va oferi, de asemenea, consultanță privind modalitățile de lansare a acestor proiecte costisitoare, prin garanții publice oferite de băncile naționale, Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu scopul de a stimula investițiile private.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Birou. Freepik.com
Poluare / sursa foto: Freepik.com
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Contabilă la calculator / Foto: Freepik

RO e-Factura a devenit obligatorie pentru aceste entități

RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...

Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...


pixel