UE majorează exporturile de alimente către China, în plin conflict comercial

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Aflat în vizită în China în această săptămână, comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că se va concentra pe creșterea exporturilor de produse agroalimentare către cea de-a doua mare economie a lumii.

Această decizie vine în contextul în care tensiunile comerciale dintre China și Europa sunt în creștere.

"În comerțul cu alimente, nu există bariere pentru importurile provenite din China", a declarat Wojciechowski într-un interviu acordat luni la Shanghai, conform Reuters.

"Intenția mea este de a evita pe cât posibil ca agricultura să plătească costurile problemelor din alte sectoare, ceea ce se poate întâmpla uneori", a adăugat el.

Vizita comisarului, care durează până vineri, are loc în contextul în care China și Europa se confruntă cu tensiuni, deoarece valul crescând de protecționism amenință să se transforme într-un război comercial, a avertizat săptămâna trecută Jens Eskelund, președintele Camerei Europene în China.

Spre deosebire de sectoare precum cel al panourilor solare sau al vehiculelor cu energie electrică, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene înregistrează un excedent la export în comerțul cu China.

De asemenea, spre deosebire de alte sectoare, comerțul deschis cu alimente rămâne un "instrument foarte important pentru a asigura securitatea alimentară pretutindeni", motiv pentru care sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma incursiunii acesteia în Ucraina nu au fost aplicate produselor agroalimentare, a declarat Wojciechowski.

Anul trecut, exporturile UE către China au fost în valoare de 14,6 miliarde de euro, în scădere cu 8% față de 2022, în timp ce importurile din China în UE au scăzut cu 15%, la 8,3 miliarde de euro.

Wojciechowski a spus că există loc pentru creșterea exporturilor din UE către China într-o serie de sectoare agroalimentare, de la păsări de curte la carne de porc, carne de vită și chiar produse lactate, un segment care este deja relativ avansat în ceea ce privește exportul în China.

"Putem observa creșterea numărului de consumatori din clasa de mijloc care caută alimente bune, de înaltă calitate. Aceasta este o șansă pentru European Food de a ne crește exporturile", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel