Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Uniunea Europeană plănuiește să permită expirarea plafonului impus asupra prețurilor la gaze la sfârșitul acestei luni, conform programului stabilit, au declarat pentru Reuters diplomați europeni. Această decizie sugerează că Europa a depășit cea mai gravă criză energetică.
Plafonul prețurilor la gaze a fost introdus de Bruxelles în decembrie 2022, după o perioadă în care prețurile energiei au crescut semnificativ din cauza reducerii livrărilor de gaze din Rusia, pe fondul invaziei Ucrainei.
Măsura prevedea aplicarea plafonului doar dacă prețurile europene la gaze depășeau 180 de euro pe Megawatt-oră (MWh), prag care nu a mai fost atins din primele zile ale conflictului din Ucraina. În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, care stabilește prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures se situează în jurul valorii de 49 euro/MWh, departe de maximul de peste 300 euro/MWh atins în august 2022.
Diplomați ai UE au confirmat pentru Reuters că Comisia Europeană a informat statele membre despre intenția de a nu prelungi plafonul. Totuși, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze luni, reiterând că măsurile adoptate în 2022 au fost concepute pentru un context specific și o durată limitată.
Pe de altă parte, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a solicitat recent prelungirea plafonului, dar la un nivel mai scăzut, de 50-60 euro/MWh, pentru a preveni un posibil șoc al prețurilor energetice. Aceste temeri sunt alimentate de refuzul Ucrainei de a reînnoi un acord privind tranzitul gazelor rusești, marcând sfârșitul dominației Moscovei pe piețele energetice europene.
„Consider că UE ar trebui să reînnoiască plafonul, dar la un nivel mult mai scăzut decât cel actual”, a declarat ministrul italian într-un interviu radio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...
Noile tarife vamale de 10%...
Mai corect spus, președintele...
Deși înăsprirea sancțiunilor...
Bulgaria se pregătește să...
Consolidarea fiscală și...
Piețele bursiere globale au...
O echipă de cercetători a...
Dacă Tesla nu o duce prea bine,...
În contextul unei crize...
O decizie neașteptată a președintelui american.
Un nou tip de armă de mare precizie.
Prudență, cuvântul de ordine, roșu culoarea dominantă.
Grupaj de știri.
Guvernul dă undă verde reluării...
Avertizări ANM: instabilitate...
Piața de capital din România a...
Coridorul Sudic de Gaze a avut...
Berlinul finanțează accesul...
Seismul s-a produs la ora 4,33.
Liderul american a reacționat prompt la decizia...
Cursul valutar rezultat din...
„Oamenii bogați vor veni în...
Cele două referințe mondiale de...
Uniunea Europeană are din nou...
Este vorba despre un tip de armament care joacă un rol...
Operatorii de platforme digitale care intermediază...
Noi indicii despre scenariul...
Tarifele vamale afectează...