Pachetul fiscal va fi decis miercuri. Guvernul vrea legiferarea până pe 7 iulie
Guvernul se află în criză de...
Uniunea Europeană plănuiește să permită expirarea plafonului impus asupra prețurilor la gaze la sfârșitul acestei luni, conform programului stabilit, au declarat pentru Reuters diplomați europeni. Această decizie sugerează că Europa a depășit cea mai gravă criză energetică.
Plafonul prețurilor la gaze a fost introdus de Bruxelles în decembrie 2022, după o perioadă în care prețurile energiei au crescut semnificativ din cauza reducerii livrărilor de gaze din Rusia, pe fondul invaziei Ucrainei.
Măsura prevedea aplicarea plafonului doar dacă prețurile europene la gaze depășeau 180 de euro pe Megawatt-oră (MWh), prag care nu a mai fost atins din primele zile ale conflictului din Ucraina. În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, care stabilește prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures se situează în jurul valorii de 49 euro/MWh, departe de maximul de peste 300 euro/MWh atins în august 2022.
Diplomați ai UE au confirmat pentru Reuters că Comisia Europeană a informat statele membre despre intenția de a nu prelungi plafonul. Totuși, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze luni, reiterând că măsurile adoptate în 2022 au fost concepute pentru un context specific și o durată limitată.
Pe de altă parte, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a solicitat recent prelungirea plafonului, dar la un nivel mai scăzut, de 50-60 euro/MWh, pentru a preveni un posibil șoc al prețurilor energetice. Aceste temeri sunt alimentate de refuzul Ucrainei de a reînnoi un acord privind tranzitul gazelor rusești, marcând sfârșitul dominației Moscovei pe piețele energetice europene.
„Consider că UE ar trebui să reînnoiască plafonul, dar la un nivel mult mai scăzut decât cel actual”, a declarat ministrul italian într-un interviu radio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul se află în criză de...
RO e-Factura devine obligatorie pentru ONG-uri și...
Ministrul Finanțelor, Alexandru...
Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...
Autoritatea de Supraveghere...
Compania britanică Nothing...
RAR avertizează că peste 85.000...
Ciprian Tătăruşanu, fostul...
Curs valutar BNR, 1 iulie 2025.
Germania vrea să salveze...
Activele nete ale celor 248 de...
UE cere eliminarea imediată a...
Administrația Fondului pentru...
La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...
DGAF a identificat o fraudă...
Emmanuel Macron trage un semnal...
Renault ar urma să raporteze în...
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...
Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...
Guvernul României a adoptat...