Fitch Ratings confirmă ratingul României, dar ne avertizează. Care sunt consecințele
Rating susţinut de apartenenţa...
Uniunea Europeană plănuiește să permită expirarea plafonului impus asupra prețurilor la gaze la sfârșitul acestei luni, conform programului stabilit, au declarat pentru Reuters diplomați europeni. Această decizie sugerează că Europa a depășit cea mai gravă criză energetică.
Plafonul prețurilor la gaze a fost introdus de Bruxelles în decembrie 2022, după o perioadă în care prețurile energiei au crescut semnificativ din cauza reducerii livrărilor de gaze din Rusia, pe fondul invaziei Ucrainei.
Măsura prevedea aplicarea plafonului doar dacă prețurile europene la gaze depășeau 180 de euro pe Megawatt-oră (MWh), prag care nu a mai fost atins din primele zile ale conflictului din Ucraina. În prezent, la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, care stabilește prețurile de referință pentru Europa, cotațiile futures se situează în jurul valorii de 49 euro/MWh, departe de maximul de peste 300 euro/MWh atins în august 2022.
Diplomați ai UE au confirmat pentru Reuters că Comisia Europeană a informat statele membre despre intenția de a nu prelungi plafonul. Totuși, un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze luni, reiterând că măsurile adoptate în 2022 au fost concepute pentru un context specific și o durată limitată.
Pe de altă parte, ministrul italian al Energiei, Gilberto Pichetto Fratin, a solicitat recent prelungirea plafonului, dar la un nivel mai scăzut, de 50-60 euro/MWh, pentru a preveni un posibil șoc al prețurilor energetice. Aceste temeri sunt alimentate de refuzul Ucrainei de a reînnoi un acord privind tranzitul gazelor rusești, marcând sfârșitul dominației Moscovei pe piețele energetice europene.
„Consider că UE ar trebui să reînnoiască plafonul, dar la un nivel mult mai scăzut decât cel actual”, a declarat ministrul italian într-un interviu radio.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Rating susţinut de apartenenţa...
Declinul social-democraților...
Guvernul s-a decis în privința...
Donald Trump a câștigat...
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Declarația Unică a suferit...
Premierul Marcel Ciolacu a...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...
Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...
Bursa de la București încheie...
Libera circulație...
BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...
Unii investitori încep să-și piardă răbdarea și, prin...
Anunțul a fost făcut de...
Comisia Europeană va căuta soluții alternative pentru...
Suma totală depășește 130 de milioane de dolari.
Buget record pentru apărare.
Un demers care vizează bateriile.
Creșteri semnificative pentru...
Donald Trump și administrația...