UE, pregătită să aloce Ucrainei 3 miliarde de euro anual din activele rusești înghețate

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rubla rusească
Rubla rusească
Comisia Europeană a propus miercuri să transfere Ucrainei profituri de 2,5 până la 3 miliarde de euro (2,7-3,3 miliarde de dolari) pe an generate de activele băncii centrale rusești înghețate în Europa.

Nu mai puțin de 90% din veniturile provenite din activele rusești vor fi canalizate prin Instrumentul european pentru pace (IEP) pentru a cumpăra arme pentru Ucraina. Restul va fi folosit pentru redresare și reconstrucție.

Suma exactă disponibilă pentru Kiev în fiecare an va depinde de ratele dobânzilor la nivel mondial, deoarece profiturile reprezintă randamentul a aproximativ 210 miliarde de euro din activele băncii centrale rusești deținute în diferite monede în UE cu 27 de state membre.

Pe lângă aceste profituri, Ucraina va primi în fiecare an și impozitul de 25% pe care guvernul belgian îl pune pe profituri. Pentru 2024, se așteaptă ca aceasta să se ridice la 1,7 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro vor fi plătite în acest an.

Prin urmare, contribuția financiară totală pentru Ucraina din activele rusești înghețate în UE va fi între 4 -4,5 miliarde de euro în acest an.

Odată ce propunerea Comisiei este aprobată de guvernele UE, profiturile sunt puse deoparte pentru Ucraina de două ori pe an, o primă tranșă fiind deja alocată în luna iulie.

Activele rusești sunt deținute de către depozitele centrale de valori mobiliare din UE, în principal de Euroclear din Belgia, care va păstra 3% pentru cheltuieli operaționale și va reține temporar 10% din profituri ca măsură de protecție împotriva unei acțiuni în justiție din partea Rusiei.

Propunerea UE nu prevede, deocamdată, confiscarea capitalului activelor rusești, ci doar utilizarea profiturilor pe care acestea le generează.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că Kievul se așteaptă ca UE și țările G7, care dețin împreună echivalentul a aproximativ 260 de miliarde de euro din activele rusești înghețate, să facă un pas în plus și să confiște capitalul activelor.

"Insistăm asupra confiscării totale sau a utilizării în alt mod a tuturor activelor înghețate... Europa și lumea au nevoie de un precedent eficient pentru a-l face pe agresor să plătească un preț greu pentru distrugerile pe care le-a provocat în Ucraina", a declarat el într-o conferință de presă la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Proiect / Foto: Freepik
Freepik.com
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Cumpărături online / FOTO: Freepik
BVB
Birou. Freepik.com
Foto: Pexels.com
Comisia Europeană propune reducerea folosirii gazelor în UE cu 15%
Dolari. Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Daniel Torok
Dragos Anastasiu / Foto: gov.ro
Alexandru Nazare
ANAF

ANAF urmează să aibă un nou șef

Adrian Nicușor Nica a fost desemnat pentru a prelua conducerea Agenției...

Bancnote
Noile telefoane Nothing
Bogdan Ivan și partenerii kazahi
Bursa de Valori București
Registrul Auto Roman
Ciprian Tătărușanu și Alin Dobre
George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Stradă din București, noaptea / Foto: Lawrence Krowdeed / Unsplash
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

DGAF

pixel