UE propune reducerea importurilor de oțel cu 15% din cauza tarifelor lui Trump

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Muncitor în fabrică / FOTO: Freepik
Muncitor în fabrică / FOTO: Freepik
Uniunea Europeană va înăspri cotele de import ale oțelului pentru a reduce intrările cu încă 15% începând din aprilie, a declarat miercuri un oficial de rang înalt al UE. Măsură menită să prevină ca piața europeană să fie inundată cu oțel ieftin, ca urmare a noilor tarife impuse de Washington.

Teama producătorilor europeni

Producătorii europeni de oțel, care se confruntă deja cu prețuri ridicate la energie și cu concurența din Asia și alte regiuni, se tem că Uniunea Europeană ar putea deveni o piață de desfacere pentru oțelul ieftin redirecționat din SUA. Această situație ar putea duce la închiderea unor uzine europene.

„Într-o perioadă în care nimeni nu mai respectă regulile OMC (Organizația Mondială a Comerțului) și toată lumea invocă securitatea națională... UE nu poate fi singurul continent care își lasă industria să se prăbușească”, a declarat Stéphane Séjourné, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, pentru Reuters.

Redirecționarea exportatorilor spre Europa

Dat fiind faptul că piața americană a devenit mai puțin atractivă din punct de vedere comercial, din cauza tarifelor de 25% impuse de administrația președintelui Donald Trump, Séjourné a anticipat că producătorii din Canada, India și China vor încerca să vândă cantități din ce în ce mai mari de oțel în Europa.

Un nou plan european pentru industrie

Comisia Europeană va propune miercuri o serie de măsuri comerciale pentru a sprijini industria metalurgică europeană, ca parte a unui nou plan de acțiune pentru oțel și metale. Un proiect preliminar al acestui plan, consultat de Reuters la începutul săptămânii, arată că UE analizează posibilitatea limitării importurilor.

Séjourné, responsabil cu strategia industrială a Uniunii, a precizat că prima măsură va fi reducerea cotelor de import, cunoscute sub numele de măsuri de protecție, pentru mai multe tipuri de oțel începând cu 1 aprilie, ceea ce va reduce fluxul importurilor cu aproximativ 15%.

Importurile de oțel și noile taxe vamale

Volumele de oțel importate în cadrul cotelor reflectă fluxurile comerciale stabilite și nu sunt supuse taxelor vamale. Orice import de oțel care depășește aceste cote va fi taxat cu un tarif vamal de 25%. Din iulie 2019, volumele cotelor au crescut cu peste 25%, Uniunea Europeană respectând regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

În 2024, UE a importat aproximativ 60 de milioane de tone metrice de oțel, dintre care 30 de milioane de tone în cadrul cotelor scutite de taxe vamale.

Măsuri pentru protejarea industriei europene

Comisia Europeană va introduce, în al treilea trimestru al anului 2025, noi măsuri pentru a înlocui reglementările de protecție existente, care, conform regulilor OMC, nu pot fi prelungite după 30 iunie 2026.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, a declarat că noul mecanism de protecție a industriei europene va fi mult mai strict, în urma apelurilor venite din partea sectorului metalurgic. Detaliile privind aceste măsuri sunt încă în curs de definire.

Independența strategică

„Trebuie să anticipăm viitoarele tensiuni, războaie și pandemii. Am văzut ce s-a întâmplat în trecut cu gazul rusesc... Să evităm ca oțelul de mâine să devină gazul de ieri”, a declarat Séjourné. El a subliniat că UE nu își dorește să depindă de importurile de oțel, esențiale pentru reconstrucția complexului militaro-industrial al Uniunii după războiul din Ucraina.

Pentru a sprijini industria europeană, regulile privind achizițiile publice vor fi revizuite în 2026 pentru a favoriza oțelul produs în Europa. De asemenea, Comisia Europeană va introduce o regulă „topit și turnat” care va împiedica importatorii să modifice originea metalului prin prelucrări minime.

Sprijin financiar și politici energetice 

Printre măsurile de sprijin, Comisia Europeană va colabora cu Banca Europeană de Investiții pentru a implementa un program pilot care să garanteze contracte de energie electrică pe termen lung, prioritare pentru producătorii de oțel și aluminiu. Detaliile acestui program vor fi anunțate în al doilea trimestru al anului 2025.

„Vrem să păstrăm oțelul în Europa și să-l reciclăm aici”, a spus Séjourné. „Este o problemă strategică. Nu există industrie de apărare fără oțel, nu există industrie auto fără oțel și vrem să ne menținem industriile.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel