UE reia programul de încurajare a consumului de fructe în școli
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Fructele, ouăle și energia electrică s-au SCUMPIT
Fructele, ouăle și energia electrică s-au SCUMPIT
Odată cu începutul unui nou an şcolar, programul Uniunii Europene de încurajare a consumului de fructe, legume şi lapte în şcoli va fi reluat în ţările UE care participă la el în anul şcolar 2019 - 2020, informează un comunicat al executivului comunitar. 

Scopul programului UE pentru şcoli este promovarea unei alimentaţii sănătoase şi a unor regimuri alimentare echilibrate, prin distribuirea de fructe, legume şi produse lactate şi prin propunerea, totodată, a unor programe educaţionale referitoare la agricultură şi la o nutriţie adecvată. Peste 20 de milioane de copii au beneficiat de acest program în anul şcolar 2017 - 2018, această cifră reprezentând 20% din copiii din întreaga Uniune Europeană. 

Conform informaţiilor publicate în luna martie, Comisia Europeană (CE) a alocat României suma de 17,68 milioane de euro pentru programul lapte, fructe şi legume în şcoli în anul 2019/2020, dintre care 10,815 milioane euro pentru programul de distribuire a laptelui în şcoli şi suma de 6,866 milioane euro pentru programul de încurajare a consumului de fructe şi legume în şcoli. 

România rămâne fără copii și tineri. Câți au emigrat anul trecut

"Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă este importantă. Graţie programului UE pentru şcoli, tinerii noştri cetăţeni nu doar se vor bucura de produse europene de calitate, ci vor învăţa, totodată, despre nutriţie, agricultură şi producţia de alimente, cu munca grea pe care o implică aceasta din urmă", a declarat comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan. 

În fiecare an şcolar, acestui program i se aloca o sumă totală de 250 de milioane euro. Pentru 2019 - 2020, au fost alocate 145 de milioane euro pentru fructe şi legume şi 105 milioane euro pentru lapte şi produse lactate. Deşi participarea la program este facultativă, toate statele membre ale UE au ales să participe, fie la o parte a programului, fie la întregul program. Alocările naţionale pentru ţările UE care participă la program în acest an şcolar au fost aprobate şi adoptate de Comisia Europeană în luna martie 2019. De asemenea, ţările pot completa ajutoarele UE cu fonduri naţionale. 

Statele membre pot decide modalitatea de punere în aplicare a programului, inclusiv tipurile de produse pe care le vor primi copiii sau tema măsurilor educative instituite. Totuşi, alegerea produselor distribuite trebuie să se bazeze pe consideraţii legate de sănătate şi de mediu, de caracterul sezonier, de disponibilitate şi de varietate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel