UE sancționează Belarusul. Ce include pachetul convenit de țările membre

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Lukaşenko și Putin
Lukaşenko și Putin
Belarusul reprezintă un partener vital pentru Rusia în ceea ce privește eludarea penalizărilor europene. Membrii blocului comunitar au elaborat un pachet de sancțiuni special pentru această problemă.

Țările Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unui pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, au declarat diplomații UE.

Aceste sancțiuni vizează în mod indirect Moscova pentru că au ca scop oprirea eschivării restricțiilor impuse Rusiei prin terți din Belarus.

UE a adoptat săptămâna aceasta cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni pentru a pedepsi Rusia pentru invazia sa la scară largă din Ucraina. În acest ultim pachet impus Moscovei sunt incluse clauze care sporesc responsabilitatea companiilor UE privind exporturile prin țări din afara UE.

"Acest pachet va consolida măsurile noastre de răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, inclusiv combaterea eludării sancțiunilor", a declarat guvernul Belgian, care deține președinția UE până la sfârșitul lunii iunie.

"Cu acest pachet, tocmai am închis cea mai mare lacună a regimului nostru de sancțiuni", a declarat președinția UE într-o declarație separată.

Eforturile de a rezolva aceste lacune s-au intensificat începând de anul trecut, iar diplomații spun că Belarus a reprezentat una dintre cele mai mari impedimente.

UE lucrează din ianuarie anul trecut pentru a alinia sancțiunile deja impuse Belarusului înainte de invazia Rusiei în Ucraina cu măsurile față de răspunsul aliatului rus la război, însă exporturile importante de potasiu ale țării au reprezentat una dintre piedicile cu care s-a confruntat blocul comunitar.

Un diplomat a precizat că documentul aliniază măsurile privind bunurile cu dublă utilizare, cum ar fi cipurile, precum și tehnologia avansată și produsele militare.

Din pachetul de sancțiuni a fost exclusă o dispoziție solicitată de unele țări, care ar fi permis exportul de potasiu din Belarus și de unele produse agricole prin Europa în caz de creștere a prețurilor.

Citește și: UE extinde sacțiunile asupra Rusiei, inclusiv cele pentru GNL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel