Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
Uniunea Europeană a suspendat toată cooperarea în domeniul securității și nu va mai oferi sprijin financiar Niger în urma loviturii de stat din această țară din Africa de Vest, a declarat cel mai înalt diplomat al blocului comunitar.
Abdourahamane Tiani, un general care conduce garda prezidențială a țării, a fost declarat noul lider al țării după ce președintele Mohamed Bazoum a fost reținut la începutul acestei săptămâni.
"Acest atac inacceptabil la adresa integrității instituțiilor republicane din Niger nu va rămâne fără consecințe asupra parteneriatului și cooperării dintre Uniunea Europeană și Niger, în toate aspectele sale", a declarat Josep Borell, șeful politicii externe a UE, confrom CNN.
"Președintele Bazoum a fost ales în mod democratic; el este și rămâne singurul președinte legitim al Nigeriei. El trebuie să fie eliberat necondiționat și fără întârziere."
Deși o mare parte a lumii a condamnat armata nigeriană pentru înlăturarea de joi a liderului ales în mod democratic, UE pare a face unul dintre primii pași concreți care îi pedepsește pe organizatorii putch-ului pentru gestul lor.
Lideri de la Washington la Moscova au cerut eliberarea lui Bazoum, până acum fără succes.
Uniunea Africană a cerut sâmbătă ca militarii nigerieni "să se întoarcă imediat și necondiționat în cazărmile lor și să restabilească autoritatea constituțională", în termen de 15 zile. UA a avertizat că va "lua măsurile necesare, inclusiv măsuri punitive împotriva autorilor, în cazul în care drepturile deținuților politici nu vor fi respectate".
Atât Borell, cât și președintele francez Emmanuel Macron au declarat că ar fi dispuși să sprijine organizațiile regionale, inclusiv Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest, în cazul în care acestea vor decide să aplice sancțiuni împotriva Nigeriei.
Nu este clar în ce măsură presiunea internațională ar avea un impact asupra deciziei celor care încearcă să preia puterea. Un consilier loial președintelui destituit a declarat pentru CNN că există lupte interne între complotiști. Cu toate acestea, militarii nigerieni au aprobat lovitura de stat.
Nigeria se află în inima regiunii africane Sahel, care a fost martora a numeroase preluări de putere în ultimii ani, inclusiv în Mali și Burkina Faso.
Aliat cheie al Statelor Unite, al Franței și al altor guverne occidentale, Niger a fost una dintre puținele democrații dintr-o regiune afectată de insurecții islamiste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...