UE stimulează IMM-urile în procesul de dezvoltare a unei inteligenţe artificiale fiabile

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: www.pexels.com
Foto: www.pexels.com
Miercuri, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri menite să ofere suport întreprinderilor nou-înființate și IMM-urilor din Europa în procesul de dezvoltare a inteligenței artificiale (IA).

Conform unui comunicat emis de Executivul comunitar, aceste inițiative vizează promovarea unei IA fiabile, în concordanță cu valorile și normele Uniunii Europene. Acest demers vine în urma acordului politic încheiat în decembrie 2023, referitor la Legea UE privind IA, prima legislație cuprinzătoare la nivel mondial dedicată inteligenței artificiale. Această lege are scopul de a facilita dezvoltarea, implementarea și adoptarea unei IA de încredere în cadrul UE.

În discursul său din 2023 privind starea Uniunii, preşedinta von der Leyen a anunţat o nouă iniţiativă de a pune supercalculatoarele europene la dispoziţia întreprinderilor nou-înfiinţate inovatoare din domeniul IA pentru a-şi forma modelele de IA de încredere. Ca un prim pas, Comisia a lansat, în noiembrie 2023, Marele concurs al AI Grand Challenge, un premiu care oferă sprijin financiar întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul IA şi acces la supercalcul. Pachetul de joi pune în practică acest angajament printr-o gamă largă de măsuri de sprijinire a întreprinderilor nou-înfiinţate şi a inovării în domeniul IA, inclusiv printr-o propunere de a oferi un acces privilegiat la supercalculatoare întreprinderilor nou-înfiinţate din domeniul IA şi comunităţii mai largi de inovare.

Aceasta conţine: o modificare a Regulamentului EuroHPC pentru a înfiinţa fabrici de IA, un nou pilon pentru activităţile întreprinderii comune a UE pentru supercalculatoare. Aceasta presupune: achiziţionarea, modernizarea şi exploatarea supercalculatoarelor dedicate IA pentru a permite învăţarea automată rapidă şi antrenarea modelelor mari de IA de uz general (GPAI), facilitarea accesului la supercalculatoarele dedicate IA, contribuind la extinderea utilizării IA la un număr mare de utilizatori publici şi privaţi, inclusiv la start-up-uri şi IMM-uri, oferirea unui ghişeu unic pentru startup-uri şi inovatori, sprijinirea întreprinderilor nou-înfiinţate şi a ecosistemului de cercetare din domeniul IA în dezvoltarea algoritmică, testarea evaluării şi validarea modelelor de IA la scară largă, furnizarea de instalaţii de programare uşor de utilizat de supercalculator şi alte servicii de facilitare a IA şi facilitarea dezvoltării unei varietăţi de aplicaţii IA emergente bazate pe modele de IA cu scop general.

De asemenea, CE anunţă decizia de instituire a unui oficiu pentru IA în cadrul Comisiei, care va asigura dezvoltarea şi coordonarea politicii în domeniul IA la nivel european, precum şi va supraveghea punerea în aplicare şi asigurarea respectării viitoarei Legi privind IA.

În plus, comunicarea UE privind întreprinderile nou-înfiinţate şi inovarea în domeniul IA prezintă alte activităţi-cheie: sprijin financiar din partea Comisiei prin intermediul programului Orizont Europa şi al programului Europa digitală dedicat IA generativă (acest pachet va genera o investiţie publică şi privată totală suplimentară de aproximativ 4 miliarde de euro până în 2027, sprijinirea iniţiativelor de consolidare a rezervei generative de talente a UE în domeniul IA prin activităţi de educaţie, formare, calificare şi recalificare.

De asemenea, vor fi încurajate în continuare investiţiile publice şi private în întreprinderile nou-înfiinţate şi în cele în curs de extindere din domeniul IA, inclusiv prin sprijin sub formă de capital de risc sau de capital propriu (inclusiv prin intermediul unor noi iniţiative ale Programului de accelerare al CEI şi ale InvestEU), va fi accelerată dezvoltarea şi implementarea spaţiilor europene comune ale datelor, puse la dispoziţia comunităţii IA, pentru care datele reprezintă o resursă esenţială pentru formarea şi îmbunătăţirea modelelor lor. Tot joi a fost publicat un nou document de lucru al serviciilor Comisiei privind spaţiile europene comune ale datelor, care oferă cea mai recentă situaţie actuală;

A fost lansată iniţiativa "GenAI4EU", care urmăreşte să sprijine dezvoltarea de noi cazuri de utilizare şi de aplicaţii emergente în cele 14 ecosisteme industriale ale Europei, precum şi în sectorul public. Domeniile de aplicare includ robotica, sănătatea, biotehnologia, industria prelucrătoare, mobilitatea, clima şi lumile virtuale.

De asemenea, Comisia instituie, împreună cu o serie de state membre, două consorţii pentru o infrastructură digitală europeană (EDIC). "Alianţa pentru tehnologiile lingvistice" (ALT-EDIC) vizează dezvoltarea unei infrastructuri europene comune în domeniul tehnologiilor lingvistice pentru a aborda deficitul de date lingvistice europene pentru formarea soluţiilor IA, precum şi pentru a susţine diversitatea lingvistică şi bogăţia culturală a Europei. Acest lucru va sprijini dezvoltarea modelelor lingvistice europene de mari dimensiuni.

În plus, EDIC CitiVERSE va aplica instrumente de IA de ultimă generaţie pentru a dezvolta şi a consolida gemenii digitali locali pentru comunităţile inteligente, ajutând oraşele să simuleze şi să optimizeze procesele, de la gestionarea traficului la gestionarea deşeurilor.

Joi, Comisia a adoptat şi o comunicare care prezintă propria abordare strategică a Executivului comunitar în ceea ce priveşte utilizarea inteligenţei artificiale. Prin această viziune strategică, Comisia anticipează şi se pregăteşte la nivel intern pentru punerea în aplicare a Legii UE privind IA. Acesta include acţiuni concrete cu privire la modul în care Comisia va consolida capacitatea instituţională şi operaţională pentru a asigura dezvoltarea şi utilizarea unei IA de încredere, sigure şi etice. Comisia se pregăteşte, de asemenea, să sprijine administraţiile publice din UE în adoptarea şi utilizarea inteligenţei artificiale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Germania / FOTO: Unsplash
Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...


pixel