Proiectul Ro-HydroHub. Câciu: ”Este un model care trebuie perpetuat”
La Palatul Victoria, a fost...
Țările occidentale au blocat active rusești suverane în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari după ce Moscova a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022.
Luna trecută, Grupul celor șapte, alături de UE, au convenit să utilizeze dobânzile obținute din activele rusești înghețate pentru a sprijini un împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ajutând-o să se apere împotriva invaziei Moscovei. Rusia a promis acțiuni în justiție.
„Astăzi transferăm 1,5 miliarde de euro din activele rusești imobilizate pentru apărarea și reconstrucția Ucrainei. Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să facem din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim”, a declarat von der Leyen pe platforma de socializare X.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a mulțumit Uniunii Europene în urma acestui anunț.
„Mulțumesc doamnei von der Leyen și Uniunii Europene pentru sprijinul constant și pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei. Împreună, transformăm adversitatea în putere și construim o Europă mai sigură și mai rezistentă”, a spus el.
Statele membre ale UE au discutat deja opțiunile de prelungire a perioadei de reînnoire a sancțiunilor asupra activelor băncii centrale ruse pentru a asigura împrumutul G7 pentru Ucraina, potrivit unui proiect de document al UE și declarațiilor diplomaților.
Răspunsul Kremlinului
Rusia va analiza cu atenție modul în care va răspunde la transferul de către Uniunea Europeană către Ucraina a celor 1,5 miliarde de euro proveniți din veniturile activelor rusești înghețate, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat anterior că UE transferă vineri fondurile către Kiev pentru „apărarea și reconstrucția Ucrainei”.
Într-o convorbire cu reporterii, Peskov a declarat că decizia UE de a trasfera bani rusești Ucrainei este„ilegală” și că Rusia va lua „măsuri bine gândite” ca răspuns. El a afirmat că: „Astfel de măsuri ale Comisiei Europene nu vor rămâne fără răspuns”.
Rusia a amenințat în repetate rânduri cu represalii la orice utilizare a activelor rusești înghețate pentru a finanța Ucraina.
Cei mai mulți bani, înghețați în UE
Activele rusești, înghețate în Uniunea Europeană după invazia Moscovei în Ucraina, ar urma să genereze între profituri excepționale cuprinse între 15 și 20 de miliarde de euro până în 2027, în funcție de evoluția ratelor dobânzilor globale, a declarat un înalt oficial UE, în luna martie.
Aproximativ 70% din toate activele rusești imobilizate în Occident sunt deținute de depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro în diverse valori mobiliare și numerar ale băncii centrale ruse.
Oficialii europeni se tem că Rusia ar putea să întreprindă acțiuni în justiție pentru a confisca banii Euroclear din depozitele de valori mobiliare din Hong Kong și Dubai iar mai multe acțiuni în justiție sunt posibile din partea băncilor occidentale care și-au pierdut banii investiți în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
La Palatul Victoria, a fost...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...
Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...