Abramovici și alți șase ruși ultrabogați se confruntă cu o înghețare totală a activelor, interdicția de călătorie și au interdicție de a face tranzacții cu cetățeni sau întreprinderi din Regatul Unit, a anunțat joi Ministerul de Externe într-o declarație, citată de Bloomberg.
"Nu pot exista refugii sigure pentru cei care au sprijinit asaltul criminal al lui Putin asupra Ucrainei", a declarat premierul Boris Johnson. "Vom fi necruțători în urmărirea celor care permit uciderea civililor, distrugerea spitalelor și ocuparea ilegală a aliaților suverani".
Printre ceilalți ruși sancționați recent anunțați se numără Igor Sechin, directorul general al gigantului petrolier Rosneft, și Alexei Miller, directorul general al Gazprom. De asemenea și lui Oleg Deripaska, care deține participații în En+ Group, i-au fost înghețate activele.
Abramovici este al optulea cel mai bogat om din Rusia, potrivit datelor Bloomberg.
Separat, guvernul britanic a emis o licență pentru a permite clubului Chelsea să continue să joace fotbal în cea mai înaltă ligă din Anglia, deși sancțiunile impuse lui Abramovici îl vor împiedica probabil pe acesta să poată vinde clubul.
Citește și: Oleg Deripaska: Este necesar să punem capăt acestui capitalism de stat
Se mai vine Chelsea sau nu?
Presiunile economice exercitate de occident îi pun la încercare pe oligarhii ruși care s-au cuibărit în vestul Europei sau SUA.
Sub amenințarea sancțiunilor financiare, proprietarul rus al clubului britanic de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, a confirmat săptămâna trecută că încearca să vândă clubul din Premier League.
Nerăbdarea cu care Abramovici așteaptă să iasă din acționariatul Chelsea era surprinzătoare, în condițiile în care acesta încerca diverse manevre în urmă cu două săptămâni pentru a păstra clubul în proprietatea sa.
Dar, pe măsură ce războiul Rusiei împotriva Ucrainei a intrat în a șaptea zi, au crescut presiunile asupra guvernului britanic pentru a-l include printre rușii bogați care vor fi vizați de sancțiuni.
"În situația actuală, am luat, prin urmare, decizia de a vinde clubul, deoarece cred că acest lucru este în interesul clubului, al fanilor, al angajaților, precum și al sponsorilor și partenerilor clubului", spunea Abramovici într-un comunicat.
Abramovici a precizat că nu va cere să i se returneze împrumuturile de 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde de dolari) pe care le-a acordat clubului în cei 19 ani în care a injectat bani pentru a ridica echipa la unul dintre cele mai de succes din Europa. Chelsea a câștigat pentru prima dată Cupa Mondială a Cluburilor luna trecută - chiar în fața lui Abramovici la Abu Dhabi - după ce a obținut anul trecut al doilea titlu în Liga Campionilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...