Una dintre consecințele caniculei din această vară constă în distrugerea culturilor de măsline din Spania, care se traduce ca un impact devastator asupra industriei uleiului de măsline la nivel mondial. Experții din acest sector avertizează asupra creșterii prețurilor și a unei potențiale penurii, scrie CNN.
Atunci când este prea cald, măslinii se debarasează de roadele lor pentru a economisi apă sau produc fructe în detrimentul sănătății copacilor, a declarat Kyle Holland, un cercetător care se ocupă de uleiuri și semințe oleaginoase.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât seceta vine după recolta proastă de măsline de anul trecut, în urma celei mai călduroase veri înregistrate în Europa.
În Spania, cel mai mare producător de ulei de măsline din lume, producția a scăzut la aproximativ 620.000 de tone, față de media pe cinci ani de aproximativ 1,3 milioane de tone, a declarat Holland.
"După un asemenea deficit de la recolta anterioară, ultimul lucru de care are nevoie industria este o altă recoltă slabă", a declarat Walter Zanre, directorul executiv al Filippo Berio UK, o ramură a unuia dintre cele mai mari branduri de ulei de măsline din lume.
Spania a fost afectată de valuri de căldură în aprilie, când temperaturile s-au apropiat de 40 de grade Celsius la fel ca în alte țări producătoare de ulei de măsline, precum Italia și Grecia.
Amploarea totală a pagubelor nu va fi cunoscută decât după perioada de recoltare din octombrie și noiembrie, dar producția europeană de ulei de măsline ar putea scădea cu 700.000 de tone, o scădere de peste 30%, în comparație cu media pe cinci ani, a declarat Holland.
Consiliul oleicol internațional nu a numit această situație ca fiind o criză, dar un purtător de cuvânt al instituției a declarat că "ne confruntăm cu o situație complexă ca o consecință a schimbărilor climatice". La nivel mondial, se preconizează că producția de ulei de măsline va scădea cu 20% între octombrie 2022 și septembrie 2023, a declarat acesta.
Desigur, problema pe care o reprezintă căldura extremă pentru alimente este mult mai amplă. "Se ajunge la stadiul în care îngrijorările sunt semnificative nu doar pentru uleiul de măsline, ci pentru o mulțime de culturi", a spus Holland.
În Italia, care a fost la fel de lovită de căldură, secetă și inundații în această vară, culturile de fructe au fost deosebit de afectate, a declarat Lorenzo Bazzana, manager economic pentru asociația agricultorilor italieni, Coldiretti.
Recolta de cireșe a scăzut cu aproximativ 60%, cea de piersici și nectarine este estimată la aproximativ 30%, iar cea de caise la 20%, a declarat Bazzana. Recolta de roșii este, de asemenea, grav afectată, distrusă de grindină și pârjolită de soare.
Experții avertizează că se anunță și mai rău pentru producția alimentară, deoarece criza climatică provocată de om crește frecvența și severitatea fenomenelor meteo extreme. "Acest lucru schimbă efectiv profilul de risc cu care se confruntă fermierii", a declarat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Dezvoltării,...
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...