Ultima șansă pentru un proiect gigant? China caută soluții salvatoare
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Președintele Xi Jinping a invitat o mulțime de șefi de stat
Președintele Xi Jinping a invitat o mulțime de șefi de stat
China va promova o versiune 'recalibrată' a iniţiativei sale 'Belt and Road' (BRI, 'Noul Drum al Mătăsii') la summitul de la Beijing, într-o tentativă de a atenua criticile legate de faptul că politica sa emblematică în materie de infrastructură alimentează îndatorarea statelor şi este lipsită de transparenţă.

Iniţativa promovată de preşedintele chinez Xi Jinping face obiectul unor controverse, unele state partenere acuzând costurile ridicate ale proiectelor, iar guverne occidentale văzând în ea un mijloc de creştere a influenţei Chinei pe plan extern.

Deşi majoritatea proiectelor sunt în derulare, unele au fost afectate de schimbări de guverne în ţări ca Malaezia şi Maldive, iar altele au fost suspendate din motive financiare, precum construirea unei uzine electrice în Pakistan şi a unui aeroport în Sierra Leone. În plus, în ultimele luni Beijingul a fost nevoit să respingă o serie de critici, insistând că niciun stat nu a intrat într-o aşa-zisă 'capcană a datoriilor'.

Iniţiativa 'Noului Drum al Mătăsii' a fost lansată în 2013, iar valoarea totală a proiectelor este de 3.670 miliarde de dolari, în ţări din Asia, Europa, Africa, Oceania şi America de Sud. Cei 37 de lideri participanţi la summitul din 25-27 aprilie, de la Beijing, vor conveni să prevadă finanţări care respectă ţintele de îndatorare globale şi promovează creşterea 'verde'.

SUA trimit niște funcționari

Printre liderii participanţi se vor afla preşedintele rus Vladimir Putin, prim-ministrul Imran Khan al Pakistanului, un aliat apropiat al Chinei şi unul din principalii beneficiari ai investiţiilor, precum şi şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a cărui ţară a devenit recent prima din G7 care a aderat la BRI. SUA, care nu s-au alăturat iniţiativei 'Belt and Road', va trimite doar o delegaţie de nivel mai redus, în care nu se afla nimeni de la Washington.

Citește și Italia a pășit pe ”drumurile” Chinei! Cele de mătase!

Unele proiecte ale BRI 'trec printr-o perioadă de raţionalizare şi evaluare', a declarat Li Lifan, director general adjunct al Centrului de Studii pentru Iniţiativa Belt and Road, din cadrul Academiei de Ştiinţe Sociale de la Shanghai. Acest summit ' va fi un moment de reflecţie şi de discuţii despre speranţele pentru viitor', a declarat el pentru Reuters.

'Partea politică este gestionată acum de Ministerul de Externe, nu de Comisia Naţională pentru Dezvoltare şi Reformă', modificarea fiind operată anul trecut, a declarat un diplomat occidental de rang înalt, aflat la post în China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel