Un al doilea reactor nuclear? Slovenia va organiza un referendum

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Centrală / FOTO: Unsplash
Centrală / FOTO: Unsplash
Slovenia intenționează să construiască un al doilea reactor la singura centrală nucleară a țării, dar decizia finală va fi luată pe baza rezultatelor de la referendumul în cadrul căruia cetățenii își vor spune părerea în această chestiune. 

Guvernul sloven, care are în vedere construirea unui al doilea reactor la singura centrală nucleară din țară, îi va întreba pe cetățeni ce trebuie, de fapt, să facă. „Am fost cu toții de acord că drumul spre o societate decarbonizată trece, pe de o parte, prin surse de energie regenerabilă și energie nucleară, pe de altă parte”, a declarat marți prim-ministrul Robert Golob, la o conferință de presă.

„Pentru un proiect de o asemenea importanță – din punct de vedere al costurilor și pentru că implică viitorul țării – trebuie să ajungem la un consens”, a adăugat el după o întâlnire cu toate partidele politice. Dacă liderii diferitelor părți au ajuns la un acord, acum este nevoie de aprobarea a aproape două milioane de alegători. Prin urmare, în a doua jumătate a anului va fi organizat un referendum, a spus Robert Golob. Fostul premier Janez Jansa, șeful partidului conservator de opoziție SDS, a salutat această decizie care ar putea „accelera procesul de construire a unui al doilea reactor”.

Administrat în comun cu Croația

Pentru acest reactor care ar putea avea o putere maximă de 2.400 de megawați, autoritățile au emis autorizație încă din 2021. În noiembrie anul trecut, grupul francez EDF a anunțat că a prezentat Sloveniei propuneri „tehnice și comerciale” pentru posibila construcție a unui reactor de tip EPR. Au fost menționate și numele companiei americane Westinghouse și cel al grupului sud-coreean KHNP.

Această nouă unitate ar trebui să completeze centrala electrică Krško. Situat în Slovenia, lângă granița cu Croația, a fost co-administrat de cele două țări de la destrămarea fostei Iugoslavii, acoperind aproximativ 20% din necesarul de energie electrică al Sloveniei și 15% din cel al Croației. Intrat în exploatare în 1983, reactorul unic de tip Westinghouse trebuia inițial să își înceteze activitatea în 2023, dar a obținut autorizațiile necesare pentru prelungirea activității pe 20 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel