Un asteroid cât Turnul Eiffel ne PÂNDEȘTE după colț

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un asteroid de trei ori mai mare decât Statuia Libertăţii va intra pe orbita Pământului
Un asteroid de trei ori mai mare decât Statuia Libertăţii va intra pe orbita Pământului
Vinerea trecută, asteroidul Apophis, de dimensiunea a aproximativ patru terenuri de fotbal, a trecut pe lângă Terra. Când va reveni, în 2029, este posibil ca orbita să se plaseze pe o traiectorie de fuziune cu mai mulți sateliți artificiali.

Botezat 99942 Apophis, după numele zeului egiptean al haosului, acest bolid spațial este mai mare decât Turnul Eiffel, înalt de 340 de metri. În noaptea de vineri spre sâmbătă, asteroidul s-a apropiat de Planeta albastră la circa 17 milioane de kilometri, adică de 44 de ori distanța dintre Pământ și Lună. 

Când se va întoarce, la 13 aprilie 2029, el va trece la numai 30.000 de kilometri distanță de suprafața Terrei. Suficient de aproape ca roca spațială să intre în coliziune cu sateliții de comunicații de înaltă altitudine și plasați pe orbita din jurul Pământului. 

Descoperirea asteroidului a făcut valuri în 2004, când astronomii au calculat că există o mică posibilitate ca bolidul să lovească Terra în 2029. De atunci, oamenii de știință de la NASA au revizuit estimarea. ”Am refăcut calculele, am făcut simulări pe calculator și am ajuns la concluzia că Apophis nu poate intra în coliziune cu planeta noastră în 2029”, a declarat Dave Tholen, de la Institutul de astronomie al Universității din Hawai, care a ajutat la discoperirea asteroidului. 

Citește și Extratereștrii au trimis un SEMNAL. Profesor de la Harvard, explică

În schimb, va fi o ”oportunitate incredibilă pentru știință”, adăugat Marina Brozovic, cercetător la Jet Propulsion Laboratory, o strucură a NASA. Evenimentul din 2029 va oferi, de asemenea, posibilitatea de a recalcula ce se va întâmpla în 2068, când Apophis ne va vizita din nou. Mai precis, oamenii de știință vor să vadă cât de mult s-a modificat, între timp, orbita pe care evoluează asteroidul. 

Ultimele studii arată că, de-a lungul timpului, Apophis și-a schimbat atât traiectoria de deplasare, cât și viteza de zbor, fenomen cunoscut sub numele de accelerația Yarkovsky: când asteroizii absorb energia Soarelui, ei o împrăștie sub formă de căldură, ceea ce le modifică ușor traiectoria orbitală. ”O deplasare de circa 170 de metri pe an. Suficient pentru a menține scenariul unui impact în 2068”, a precizat Dave Tholen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik

pixel