Afacere de succes. Cât câştigă un inginer din plantaţia de goji
Autor: Ecaterina Dumitrescu
Data actualizării:
Data publicării:
De mai bine de patru ani, Dragoș Ciorbaru, un inginer din Constanța, a renunțat la meseria lui de bază și a înființat, nu departe de Năvodari, o plantație de goji și aronia. Aduși din America de Nord și din Tibet, arbuștii exotici, care cresc fără îngrășăminte chimice, s-au adaptat perfect condițiilor de climă din România.

În țara lor de origine, China, goji sunt folosite în medicina tradițională pentru a îmbunătăți vederea, pentru a preveni diabetul, hipertensiunea arterială, dar și pentru a întări sistemul imunitar. Conform specialiștilor, goji au un conținut bogat de antioxidanți, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescență maculară, principala cauză deteriorării vederii la persoanele de peste 55 de ani. Ele pot fi consumate ca atare, gătite sau uscate, dar și sub formă de ceai, suc sau băuturi medicinale.

Cuoscută și sub numele de fructul cosmonauților, aronia, originară din America de Nord, conține vitamica C de 15 ori mai mult decât afinele, dar și vitamina P, care o fixează. Ele pot fi consumaate proaspete, dar cei care le cultivă spun că din aronia iese un gem foarte gustos, sirop, ba chiar vin. Printre altele, o plantație de aronia există în Vâlcea, înființată de un tânăr fermier, Cristian Popa.

Pentru afacerea lui, constănțeanul Dragoș Ciorbaru a investit în jur de 7.000 de euro. Și, susține el, face bani frumoși. E adevărat, nu crește doar goji și aronia. La ferma lui pot fi găsite inclusiv fructele moșmonului, de mărimea unor mere mai mici, asemănătoare cu măceșele, dar care se coc iarna.

Totul ca la carte

„Culturile de nişă sunt la mare căutare în ultima perioadă, fermierii caută plante mai puţin cultivate în România, care să le stârnească interesul consumatorilor dornici să-şi diversifice alimentaţia. Aronia este un arbust uşor de cultivat şi de întreţinut, nu are cerinţe prea mari de sol”, explică Dragoș Ciorbaru, subliind că livada a fost înființată cu material săditor certificat.

”Am fost de părere că, dacă tot pornesc pe acest drum, să fac totul ca la carte. Nu am luat arbuşti de la colţul străzii. M-am documentat, am citit, m-am informat înainte despre acest culturi. Cred că pasiunea pentru munca în aer liber a fost elementul determinant în această afacere de familie. Terenul îl aveam, am zis că e păcat să nu încerc”, a adăugat el.

Un kilogram de aronia se vinde cu 25 de lei, iar trei litri de suc de aronia costă 100 de lei. În cazul fructelor goji, un kilogram costă 45 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...


pixel