Un deceniu de social media: De la Instagram la TikTok
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
TikTok, noua vedetă a social media
TikTok, noua vedetă a social media
În 6 octombrie 2010, o nouă aplicație construită de o mică echipă, Instagram, a intrat în direct pe Apple Store. În mai puțin de o săptămână, aplicația acumula peste 100.000 de utilizatori, o ascensiune nemaiîntâlnită la acea vreme. Până în decembrie, acesta a înregistrat un milion de înscrieri. Co-fondatorul Instagram, Kevin Systrom, prezicea, atunci, că „această comunicare prin imagini” va „lua avânt” în anii următori.

Până la sfârșitul deceniului, Instagram înregistra peste 1 miliard de utilizatori, alăturându-se grupului celor mai valoroase companii tehnologice din lume. În 2012, a fost achiziționat de Facebook (FB) pentru un miliard de dolari.În prezent, pe piața tehnologică a apărut un nou rival, TikTok, care are o ascensiune la fel de rapidă ca cea a aplicației Instagram, de la începutul anului 2010, relatează Mediafax.

În ultimii ani, Instagram a copiat mai multe funcții din modelul aplicațiilor rivale precum Snapchat și TikTok, totul pentru a se adapta la schimbarea tendinițelor și obiceiurilor utilizatorilor. Totodată, această aplicație a fost nevoită să se confrunte și cu părțile negative ale platformei sale, de la dezinformare la intimidare online.

„Când Instagram a apărut, a fost vorba în primul rând de urmărirea persoanelor fără aprobare, a fost vorba despre distribuirea fotografiilor cu un grup larg de oameni”, a spus Josh Miller, fost angajat al Facebook. Acum, Instagram - ca și celelalte aplicații din mediul online- se concentrează pe postări efemere, experimentând videoclipuri muzicale de 15 secunde și oferind mai degrabă opțiuni de partajare privată decât publice.

Cronologie: Cum a evoluat social media în ultimul deceniu

2010: Instagram se lansează în octombrie 2010 și depășește extrem de rapid un milion de utilizatori;

2011: lansare Snapchat și Google Plus. Doar unul dintre aceste două aplicații va supraviețui deceniului;

2012: Facebook este de acord să achiziționeze Instagram pentru 1 miliard de dolari, o sumă uluitoare la acea vreme. Astfel, Facebook ajunge la un miliard de utilizatori activi lunar.

2013: Twitter devine public, dar investitorii de pe Wall Street își dau seama că dimensiunea publicului acestei platforme nu se va compara niciodată cu Facebook; Wall Street Journal relatează că Snapchat a respins o ofertă de achiziție de 3 miliarde de dolari de la Facebook.

2014: Facebook cumpără WhatsApp pentru o sumă uriașă de 22 de miliarde de dolari, consolidându-și puterea asupra pieței de social media.

2015: Rețeaua socială Friendster se închide, invocând „peisajul în evoluție din industria noastră provocatoare”.

2016: Facebook, Twitter și Google se confruntă cu reacții negative pentru rolul pe care platformele lor l-au jucat în dezinformarea din timpul alegerilor prezidențiale din 2016.

2017: Twitter închide Vine, o aplicație de partajare video. Bytedance, un start-up din China, cumpără Musical.ly, o platformă de sincronizare a buzelor și apoi îi mută utilizatorii pe TikTok.

2018: Facebook, Twitter și Google se confuntă din nou cu probleme legate de confidențialitate, în urma scandalului Cambridge Analytica.

2019: Elizabeth Warren vrea să spargă Facebook, despărțindu-l de Instagram și Whatsapp.

În momentul lansării Instagram, Facebook era un jucător major în social media, dar niciodată nu a fost la fel de dominant ca în prezent. Alți giganți tehnologici, inclusiv Google și Apple, au încercat să-și creeze propriile rețele de socializare. Snapchat a fost lansat în 2011, iar Twitter a devenit public în 2013. Unii credeau, la acea vreme, că mai multe rețele de socializare ar putea coexista.

Totuși, Google a închis Google+, iar publicul Twitter a rămas la circa 300 de milioane de utilizatori, mult sub cele 2,45 de miliarde de utilizatori ai Facebook. "Când s-a lansat Snapchat, acesta a prezentat un mod total diferit de comunicare", a spus analistul principal al eMarketer, Debra Aho Williamson.

Până la sfârșitul deceniului, industria s-a consolidat destul de mult. În urma achiziției Instagram, Facebook a cumpărat și platforma de mesagerie WhatsApp pentru 22 de miliarde de dolari în 2014. De asemenea, Facebook a încercat să cumpere Snapchat pentru 3 miliarde de dolari în 2013, dar fondatorul acestei aplicații, Evan Spiegel, a refuzat.

Cu Instagram, WhatsApp și Messenger, Facebook deține patru platforme, fiecare cu peste 1 miliard de utilizatori. Reputația Facebook a suferit o lovitură majoră după dezvăluirile conform cărora Cambridge Analytica a obținut datele personale a peste 87 de milioane de utilizatori, generând suspiciuni asupra modului în care tehnologia respetă viața privată.

Citește și Cine este Est Zhang Yiming, miliardarul chinez din spatele TikTok

Odată cu sfârșitul deceniului, companiile din social media s-au aflat în defensivă. Astfel, rețelele sociale s-au confruntat cu un val de critici din cauza dezinformărilor și a faptului că nu au respectat confidențialitatea utilizatorului. În consecință, Instagram și Facebook își regândesc „like-urile” și impactul lor asupra psihicului, iar Twitter lucrează la îmbunătățirea stării de bine. Pe acest fundal, TikTok a început să ia avânt.

Lansat în 2016, TikTok se referă la conținut viral și la acumularea de vizionări și like-uri. Este o reminiscență a Vine - un serviciu video, popular, achiziționat de Twitter, care a fost închis în 2017. Utilizatorii TikTok împărtășesc videoclipuri despre ei. La fel ca pe Instagram, utilizatorii pot urmări alte persoane și pot adăuga aprecieri sau comentarii. Dar asemănările se opresc aici.

Natalie Bazarova, profesor la Universitatea Cornell care studiază social media, a declarat că TikTok este „total diferit” de Facebook și Instagram. "Este vorba despre utilizarea algoritmilor pentru a găsi conținut care să vă atragă atenția. Este o platformă bazată pe divertisment”. Această diferențiere a generat succes: TikTok a fost instalat de aproape 1,6 miliarde de ori la nivel mondial până în prezent, potrivit datelor de la Sensor Tower.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel