Un economist german dă în judecată OPEC. Procesul ar putea fi un precedent periculos pentru cartel
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sediu OPEC din Viena
Sediu OPEC din Viena
Un economist german a intentat un proces împotriva OPEC la un tribunal din Berlin, acuzând cartelul de creșterea prețurilor la benzina și motorina pe care le cumpără, și, în ciuda sumei modeste de 50 de dolari pe care o cere ca despăgubiri, procesul ar putea sfârși prin a costa OPEC mai mult decât își poate permite.

Armin Steinbach, profesor de drept și economie, a dat în judecată OPEC pentru daune de 50 de dolari, plus dobânzi, susținând că OPEC este un cartel ilegal care acționează pentru a crește prețul petrolului. Instanța a admis cauza, care reprezintă o rară provocare legală împotriva OPEC, în ciuda deceniilor de dezbateri punctuale în Statele Unite cu privire la un proiect de lege care ar permite intentarea de procese împotriva producătorilor OPEC.   

Judecătorul de la un tribunal regional din Berlin a permis desfășurarea procesului și a ordonat OPEC și mai multor firme petroliere controlate de stat să depună un document în care să își numească avocații pentru acest caz.

"Sper ca OPEC să reacționeze rapid la ordinul judecătoresc. Ignorarea ordinelor judecătorești nu este o strategie inteligentă în relațiile cu instanțele germane", a scris luni pe Twitter reclamantul german.

În cererea sa, Steinbach scrisese că solicită despăgubiri "ca urmare a încălcării legislației antitrust".

"Dacă procesul meu va avea succes, ar fi recunoscut pentru prima dată în instanță că OPEC este un cartel", a declarat Steinbach săptămâna trecută pentru cotidianul german de afaceri Handelsblatt. "Atunci fiecare german ar putea da în judecată OPEC pentru daune", a adăugat el.

Un astfel de precedent ar putea avea consecințe juridice, deși țările, inclusiv SUA, s-au ferit să elimine imunitatea suverană pentru ca țările să fie date în judecată, de teama unor procese de retorsiune.  

În Statele Unite, Comisia Judiciară a Senatului a înaintat luna trecută Senatului proiectul de lege care ar permite SUA să dea în judecată OPEC pentru comportament antitrust și manipulare a pieței. Așa-numita lege NOPEC (No Oil Producing and Exporting Cartels) propune modificarea Legii Sherman pentru a face ilegale cartelurile de producție și export de petrol. NOPEC a fost un subiect de discuție pentru legislatorii și administrațiile americane timp de peste două decenii, dar nu a trecut niciodată de discuțiile din cadrul comisiilor din Congres. Formele de legislație antitrust care vizează OPEC au fost discutate în diferite momente în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama, dar ambii au amenințat cu veto-ul la o astfel de legislație.

În timp ce proiectul de lege NOPEC ar putea fi lăsat baltă, procesul intentat de un cetățean privat împotriva OPEC ar putea crea precedente pentru mai multe acțiuni în instanță împotriva organizației.

Citește și:

De ce OPEC este îngrijorată după alegerea lui Joe Biden

Membri cheie ai OPEC cred că tensiunile din alianță ar putea reapărea cu Joe Biden în funcția de președinte SUA, au spus surse apropiate organizației, care ți va duce dorul lui Donald Trump, care a trecut de la a critica grupul la a pune umărul pentru reducerea record a producției de petrol.

Biden ar putea modifica relațiile diplomatice ale SUA cu trei membri ai OPEC - liderul de facto Arabia Saudită, precum și Iranul și Venezuel țări aflate sub sancțiuni americane, dar și cu Rusia, care nu este producător OPEC. Rusia este liderul producătorilor de petrol aliați cu OPEC, un grup cunoscut sub numele de OPEC +.

Aplicarea strictă a sancțiunilor SUA asupra Iranului și Venezuela a eliminat milioane de barili de petrol pe zi de pe piață și, dacă Biden ar relaxa măsurile în anii următori, o creștere a producției ar putea face mai dificilă echilibrarea ofertei cu cererea pentru OPEC.

Biden a spus că ar prefera o diplomație multilaterală decât sancțiunile unilaterale impuse de Trump, deși acest lucru nu ar putea însemna o relaxare a sancțiunilor prea curând. În campania sa, Biden a spus că va relua acordul nuclear cu Iranul din 2015 dacă Teheranul va relua respectarea înțelegerii.

Trump a renunțat la acord în 2018, impunând sancțiuni care reduc exporturile de petrol ale Iranului. Unii membri OPEC se tem că revenirea volumelor iraniene va contribui la excesul de aprovizionare fără reduceri suplimentare și se îngrijorează de influența continuă a Moscovei în OPEC +.

"Sancțiunile Iranului pot fi reevaluate și apoi Iranul va reveni pe piață, așa că din nou ar exista o ofertă excesivă și actualul acord de reducere va fi în pericol", a declarat o sursă OPEC înainte ca rezultatul alegerilor să fie cunoscut. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Ajutoare de urgenţă acordate de Guvern

Pe agenda şedinţei de Guvern de joi se află şi o...

ALROSA a vândut o parte din diamantele sale statului rus

Acțiunile ALROSA au crescut pe fondul informației că...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel