Un grup de fizicieni a realizat metalul care nu se scufundă
06 dec 2019 / 22:21, de  Oana Pavelescu
Ideea fizicienilor americani de la Universitatea din Rochester, New York, este una simplă, au realizat micro-zgârieturi pe suprafața de metal unde au fost captate mici bule de aer ceea ce a făcut ca bucata de metal să plutească.
Metalul care plutește
Metalul care plutește

După cum știe toată lumea, metalul se scufundă în apă din cauză că densitatea acestuia este mai mare decât cea a apei. Dar fizicienii, care s-au inspirat de la furnicile de foc, au reușit să facă o bucată de metal să plutească, scrie Science&Vie.

Fizicienii au folosit un laser pentru a realiza zgârieturi de un micrometru și de un nanometru în care s-a prins aer, ceea ce a făcut suprafața hidrofobă, ceea ce a permis ca bucata de metal să plutească.

Geamantanul nuclear. Rușii au arătat cum arată în interior VIDEO

Un sandwich din metal, plin cu aer

Cercetătorii au mai spus că păianjenii și furnicile pot capta cantități mari de aer datorită suprafeței hidrofobe a corpului lor. Acest fenomen le-a dat ideea de a utiliza două plăci din metal, fiecare cu o față hidrofobică. Suprafețeie hidrofobice au fost plasate față în față iar distanța dintre ele reglată astfel încât aerul să rămână captiv între cele două plăci, astfel încât să nu poată fi măturat de apă. Acest sandwich format din două felii de metal cu aer între ele poate pluti la infinit chiar dacă plăcile sunt găurite.

Cercetătorii au utilizat în acest experiment plăci din aluminiu dar ideea poate fi aplicată pentru multe metale. Această descoperire pote fi utilizată în construcția de nave care ar putea pluti chiar dacă au suferit avarii majore.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Microsoft vrea să pună mâna pe TikTok. Pe TOATĂ afacerea

Microsoft poate cumpăra TikTok în întregime, nu doar...

Transgaz vrea să achiziţioneze servicii de transport aerian

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz...

Coronavirus. Norvegia se răzgândește. Decizie nedorită

Norvegienii ar trebui să evite orice călătorie în...

Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro