Plecarea lui Lip-Bu Tan, un veteran al industriei semiconductorilor a survenit în urma unor divergențe cu directorul general Pat Gelsinger și cu alți directori ai companiei cu privire la ceea ce acesta a considerat a fi forța de muncă umflată a companiei, cultura de aversiune la risc și strategia de inteligență artificială întârziată, potrivit unor surse consultate de Reuters.
Lip-Bu Tan, fostul CEO al companiei de software pentru cipuri Cadence Design, declarase că părăsește consiliul de administrație din cauza unei decizii personale de a „reprioritiza diverse angajamente”.
Lip-Bu Tan s-a alăturat consiliului de administrație al Intel în urmă cu doi ani, ca parte a unui plan de restabilire a locului Intel ca principal producător mondial de cipuri. Consiliul a extins responsabilitățile acestuia în octombrie 2023, autorizându-l să supravegheze operațiunile de producție.
De-a lungul timpului, Tan a devenit frustrat de numărul mare de angajați ai companiei, de abordarea acesteia în ceea ce privește contractele de producție și de cultura birocratică a Intel, potrivit Reuters. Plecarea veteranului ilustrează incertitudinea eforturilor sale de redresare a companiei.
Tan pleacă în timp ce compania traversează una dintre cele mai sumbre perioade din istoria sa de cinci decenii.
Ieșirea lui Tan lasă un vid tehnic și de afaceri în industria cipurilor în consiliul de administrație, care este compus din lideri din mediul academic și financiar, precum și de foști directori executivi din industria medicală, tehnologică și aerospațială, spun investitorii și cunoscătorii din industria semiconductorilor.
Luna aceasta, Intel a pus în pauză dividendele pe care le plătea de zeci de ani când a raportat rezultatele și planurile de reducere a cheltuielilor de capital pentru construcția de fabrici. A doua zi, investitorii au șters mai mult de 30 de miliarde de dolari din valoarea sa de piață, sau mai mult de un sfert din valoarea companiei.
Luptele purtate de Intel au loc pe fondul investițiilor intense în domeniu și al vânzărilor masive din partea rivalilor, cuprinși de valul de interes pentru inteligența artificială. Boom-ul inteligenței artificiale a transformat producătorul de cipuri grafice Nvidia într-o companie cu o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari. În 2018, Intel a renunțat la o oportunitate de a prelua o participație de până la 30% în OpenAI, producător de ChatGPT, a raportat anterior Reuters.
Intel a achiziționat cel puțin două startup-uri de inteligență artificială, printre alte eforturi depuse începând din 2010 pentru a construi un cip de inteligență artificială de succes, potrivit unor foști directori. Chiar dacă achiziția Habana a produs cipuri AI promițătoare, liderii săi au plecat pentru a forma o companie rivală în Israel, afectând programul Intel, au declarat două surse.
Pentru a reduce costurile, Intel a anunțat în august concedieri de peste 15% din forța sa de muncă, a doua rundă de reduceri în doi ani. Intel avea aproape 125.300 de angajați la nivel global, conform rezultatelor financiare din august.
Potrivit unor surse, planul de concedieri a fost o sursă de tensiune între Tan și consiliul de administrație. Tan dorea reduceri specifice, inclusiv pentru managerii care nu contribuie la eforturile de inginerie ale Intel.
Gelsinger, care a preluat conducerea în 2021 ca parte a unui plan de redresare, a adăugat cel puțin 20.000 de angajați pe statele de plată ale Intel până în 2022.
Pentru Tan și unii foști directori Intel, forța de muncă părea umflată. Echipele care se ocupau de unele proiecte erau de cinci ori mai mari decât cele care efectuau activități comparabile la rivali precum Advanced Micro Devices AMD.
Tan a declarat oamenilor că, în opinia sa, Intel a fost invadată de straturi birocratice de manageri intermediari care au împiedicat progresul diviziilor de servere și de cipuri pentru computere, iar reducerile ar fi trebuit să se concentreze asupra acestor persoane.
Forța de muncă a Intel, care este mai mare decât cea a Nvidia și a Taiwan Semiconductor Manufacturing la un loc.
Planul de redresare al Intel se bazează pe dezvoltarea activității sale de turnătorie, care ajută alte companii să producă cipuri, similar cu TSMC. Cu toate acestea, compania nu a dezvăluit vreun client important și a declarat că nu se așteaptă ca această activitate să genereze profit până în 2027.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...