Un indian devine al treilea cel mai bogat om de pe planetă

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Gautam Adani
Gautam Adani
Puțini din afara Indiei auziseră de Gautam Adani în urmă cu doar câțiva ani. Acum, omul de afaceri indian, care a renunțat la facultate și care și-a încercat mai întâi norocul în comerțul cu diamante înainte de a se orienta spre cărbune, a devenit a treia cea mai bogată persoană din lume.

Este pentru prima dată când un asiatic ajunge pe primele trei locuri în topul Bloomberg Billionaires Index - compatriotul său Mukesh Ambani și chinezul Jack Ma nu au ajuns niciodată atât de departe. Cu o avere de 137,4 miliarde de dolari, Adani l-a depășit pe francezul Bernard Arnault și se află acum în urma doar a lui Elon Musk și a lui Jeff Bezos în acest clasament. 

Adani, în vârstă de 60 de ani, și-a petrecut ultimii ani extinzându-și conglomeratul de la cărbune la porturi, aventurându-se în orice, de la centre de date la ciment, media și alumină. În prezent, grupul deține cel mai mare operator de porturi și aeroporturi din sectorul privat din India, distribuitor de gaze urbane și miner de cărbune. Deși mina Carmichael din Australia a fost criticată de ecologiști, grupul s-a angajat în noiembrie să investească 70 de miliarde de dolari în energie verde pentru a deveni cel mai mare producător de energie regenerabilă din lume. 

Un imperiu supraîndatorat

Pe măsură ce imperiul său s-a extins și a devenit unul dintre cele mai mari conglomerate din lume, alimentând creșterea remarcabilă a bogăției, au crescut îngrijorările legate de această creștere rapidă. Seria de tranzacții ale lui Adani a fost finanțată predominant cu datorii, iar imperiul său este "profund supraîndatorat", a afirmat CreditSights într-un raport din această lună. 

Unii legislatori și observatori ai pieței și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la structurile opace ale acționarilor și la lipsa de acoperire la companiile grupului Adani. Cu toate acestea, acțiunile au urcat - unele dintre ele cu peste 1.000% din 2020, evaluările ajungând la 750 de ori câștigul - deoarece magnatul s-a concentrat pe domenii pe care premierul Narendra Modi le consideră cruciale pentru îndeplinirea obiectivelor pe termen lung ale Indiei. 

Acțiunile Adani Enterprises Ltd., cea mai importantă a grupului, au urcat marți cu 1,7%, pentru a închide la un nivel record.

Schimbarea către energia verde și infrastructură a condus la obținerea de investiții din partea unor firme precum Warburg Pincus și TotalEnergies SE, ajutând Adani să intre în eșaloanele dominate anterior de mogulii tehnologiei din SUA. Avansul cărbunelui din ultimele luni a impulsionat și mai mult ascensiunea sa. 

În total, Adani a adăugat 60,9 miliarde de dolari la averea sa numai în 2022, de cinci ori mai mult decât oricine altcineva. El l-a depășit pentru prima dată pe Ambani ca fiind cel mai bogat asiatic în februarie, a devenit centimiliardar în aprilie și l-a depășit pe Bill Gates luna trecută. 

Adani a reușit să treacă de unii dintre cei mai bogați miliardari americani din lume, în parte pentru că aceștia și-au sporit recent donațiile caritabile. Gates a declarat în iulie că transferă 20 de miliarde de dolari către Fundația Bill & Melinda Gates, în timp ce Warren Buffett a donat deja peste 35 de miliarde de dolari în scopuri caritabile. 

Adani, de asemenea, și-a mărit donațiile caritabile. El s-a angajat în iunie să doneze 7,7 miliarde de dolari pentru cauze sociale pentru a marca cea de-a 60-a zi a sa de naștere.

Gautam Adani îl detronează be Warren Buffett în topul miliardarilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel