Un miliardar acuză Credit Suisse: Mi-au pierdut TOȚI BANII
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Bidzina Ivanishvili
Bidzina Ivanishvili
Un miliardar din Georgia care a dat în judecată o filială offshore a Credit Suisse Group AG pentru fraudă a fost acuzat în instanță că a minimalizat cunoștințele sale despre polițele de asigurare de viață ale firmei atunci când a declarat că a lăsat compania să se ocupe de investiția sa.

În cea de-a treia și ultima zi de mărturie a lui Bidzina Ivanișvili cu privire la pierderile sale, avocatul Steven Thompson, de la Credit Suisse Life (Bermude) Ltd., a început prin a-l întreba dacă știa cum funcționează astfel de produse în general și dacă era liber să plătească sau să retragă sume forfetare din cele 755 de milioane de dolari pe care le-a investit.

"Ceea ce știu astăzi este că Credit Suisse mi-a pierdut banii", a declarat Ivanishvili prin intermediul unui weblink din Georgia în sala de judecată din Bermude. "Pur și simplu mi-am dat banii la Credit Suisse și nu am știut niciodată că se pot plăti sau retrage sume forfetare”, a spus el. 

"Vă sugerez, domnule Ivanishvili, că acest lucru nu este adevărat", a spus Thompson. "Mi se pare greu de crezut", a spus el de două ori ca răspuns la primele replici ale georgianului.  

Procesul, care își încheie vineri prima săptămână, a fost dominat de un război al cuvintelor între avocații CS Life și Ivanishvili, care au sugerat că fostul prim-ministru al Georgiei a minimalizat implicarea sa în deciziile sale de investiții și s-a prezentat greșit ca un investitor naiv.

Acuzații grave la adresa băncii Credit Suisse. A eșuat

Bancher corupt

Bidzina Ivanishvili a dat în judecată CS Life pentru că nu l-a împiedicat pe bancherul Patrice Lescaudron, acuzat de corupție, să piardă 400 de milioane de dolari din averea sa atunci când, spune el, indicii despre infracțiunile sale au devenit evidente. Lescaudron a fost condamnat pentru fraudă în 2018 pentru că a falsificat ordine și a contrafăcut semnături pentru a acoperi găurile din portofoliile clienților săi, în principal cu bani din conturile lui Ivanishvili. 

Narinder Hargun, judecătorul care a supervizat procesul, l-a întrebat de două ori pe Thompson cu privire la direcția în care se îndrepta cu linia sa de interogatoriu, după ce avocatul l-a întrebat în mod repetat pe Ivanishvili despre datele și detaliile documentelor pe care le-a semnat în 2015, inclusiv plângerea inițială împotriva lui Lescaudron în luna decembrie a aceluiași an. 

Lescaudron a fost un lup singuratic care și-a ascuns neregulile de colegi și de superiori, a declarat în mod constant banca cu sediul la Zurich. CS Life este o filială deținută integral de Credit Suisse, care a refuzat să comenteze pentru acest proces. 

George Bachiașvili, managerul de afaceri al lui Ivanishvili, a depus mărturie mai târziu, vineri. În timp ce Bachiașvili a declarat că are un MBA și că se consideră competent în domeniul financiar, el a spus că Ivanishvili l-a instruit să țină legătura cu Credit Suisse, nu să se implice în gestionarea activelor.

"Responsabilitatea mea a fost să transmit rezultatele și să nu monitorizez investițiile sau mandatele", a declarat Bachiașvili. "Banca nu a sugerat în niciun moment că domnul Ivanishvili sau eu ar trebui să gestionăm lucrurile".

"În retrospectivă, dacă aș reface lucrurile, știind ceea ce știu, aș fi verificat fiecare investiție", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel