Un miliardar chinez critică fățiș politica Beijingului
Autor: Oana Pavelescu | 23 mai 2022, 09:34
Pony Ma riscă enorm după ce și-a manifestat fățiș nemulțumirea față de politica Beijingului
Pony Ma riscă enorm după ce și-a manifestat fățiș nemulțumirea față de politica Beijingului
Miliardarul cofondator al Tencent Holdings, Pony Ma, și-a manifestat fățiș nemulțuimirea față de măsurile stricte ale Covid Zero, politică abordată de Beijing și care a dus la încetinirea economiei Chinei.

Pony Ma, a distribuit un articol de opinie care a devenit viral în care a criticat slăbirea economiei chineze sub măsurile stricte ale Covid Zero, într-o rară manifestare de frustrare după ce compania sa a avut dificultăți în a crește în primul trimestru.

Ma, de obicei reticent să iasă în lumina reflectoarelor, a postat un extras din editorial pe feed-ul său semi-public WeChat, la sfârșitul săptămânii.

Ma a preluat acest citat dintr-un lung articol de opinie postat inițial pe 20 mai de autorul Zhang Mingyang, intitulat "În afară de Hu Xijin, nimănui altcuiva nu-i pasă de economie". Acel articol se referea la comentariile lui Hu, fostul redactor-șef al influentului tabloid naționalist Global Times. Hu sugerase anterior că costurile economice ale limitării virusului nu ar trebui să depășească beneficiile pentru sănătatea publică. 

În mod ironic, Hu Xijin a comentat, de asemenea, editorialul lui Zhang după ce acesta a fost distribuit pe scară largă pe rețelele de socializare chineze - pe care l-a definit a fi senzaționalist.

Miliardarii Chinei au toate motivele să gâfâie. China accelerează lupta antimonopol

Liderii de vârf ai Chinei au avertizat luna aceasta să nu pună la îndoială strategia Covid Zero a președintelui Xi Jinping. Comitetul permanent suprem al Politburo, format din șapte membri, s-a angajat să "lupte împotriva oricărui discurs care denaturează, pune la îndoială sau respinge politica de control Covid a țării noastre", a declarat televiziunea de stat China Central Television.

Ma nu a exprimat el însuși nicio altă judecată asupra articolului în ansamblu. Însă faptul că șeful celei mai valoroase companii din China a împărtășit postarea a făcut valuri pe internetul chinezesc. Reprezentanții Tencent nu au răspuns la solicitările de comentarii.

Creșterea veniturilor Tencent aproape că s-a evaporat în primul trimestru al anului 2022, afectată de restricțiile guvernamentale radicale, precum și de lockdown-ul din întreaga țară. Executivii au avertizat că trimestrul actual ar putea fi și mai rău, deoarece o carantină care acoperă o mare parte din Shanghai - centrul media și financiar al Chinei - a afectat plățile comerciale și cheltuielile pentru publicitate.

Cele mai mari corporații de tehnologie din țară s-au resemnat cu o nouă eră de creștere scăzută, după mai bine de un an de la începutul unei măsuri de reprimare a guvernului chinez care a cuprins toate domeniile internetului, de la comerțul electronic la jocuri și educație online. Companiile, de la Tencent la Alibaba Group Holding Ltd., au redus numărul de angajați și au eficientizat afacerile mai puțin performante, printre alte măsuri, pentru a îmbunătăți marjele și a controla costurile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Ora de iarnă 2022: Când se schimbă, de fapt, ora în acest an

Trecerea la ora de iarnă 2022 ar putea fi ultima,...

Bani pentru polițiști. S-au schimbat datele problemei

Este un termen care a fost prelungit, până acum, de trei...

Codul muncii. Se introduc noi tipuri de contracte de muncă

Codul muncii se modifică și apar noi tipuri de contracte...

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori...

Crossuri externe