Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei. Climatolog: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei. Climatolog: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”
Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei. Climatolog: ”Nu am văzut niciodată așa ceva”
Un nor toxic de metan a apărut deasupra Norvegiei și Suediei, după scurgerea de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2.

După scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 și 2, nivelul de metan înregistrat pe cerul Suediei și Norvegiei a atins cote record, potrivit informațiilor apărute în presa din cele două țări scandinave.

Experții au anunțat că un ”nor de metan” se deplasează dinspre zona Bornholm, locul accidentului, spre Suedia și Norvegia. Conform calculelor acestora, gazul se deplasează spre nord și ar putea ajunge în câteva zile deasupra insulelor Svalbard.

Toate aceste îngrijorări ale cercetătorilor au loc în contextul în care 96% din gazul care curge în conducta baltică care leagă Germania și Rusia este metan.

Până în aceste momente, s-ar fi scurs aproximativ 40.000 de tone de metan, potrivit calculelor lui Stephen Matthew Platt, climatolog la institutul norvegian de cercetare a aerului.

”Emisiile corespund dublului emisiilor anuale de metan ale industriei de petrol și gaze din Norvegia. Acestea sunt niveluri record. Nu am văzut niciodată ceva de genul acesta în Norvegia și Suedia”, a declarat climatologul.

Pe cele două conducte Nord Stream care traversează Marea Baltică, oficialii au identificat patru scurgeri. Mai multe guverne au susținut că exploziile au fost acte deliberate de sabotaj.

Gazul metan este deosebit de periculos pentru mediul înconjurător, acesta are un puternic efect de seră.

Nivelul de radiații din România. Anunțul făcut de CNCAN

Măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii, precizează, vineri, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

"Sistemul de monitorizare a radioactivităţii mediului de pe teritoriul Ucrainei funcţionează normal şi nu indică depăşiri peste valorile normale. Totodată, menţionăm că măsurătorile efectuate în România confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii. (...) Precizările sunt făcute în contextul în care, în perimetrul din jurul Centralei Nuclearoelectrice de la Zaporojie a fost activată accidental o mină, producând o avarie a unui transformator electric, fapt ce a condus la degajarea unui nor de fum. Conform procedurilor, la faţa locului a sosit un echipaj de pompieri, care a consemnat absenţa pericolului", subliniază CNCAN.

Instituţia precizează, în context, că prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice.

"În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM). Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei", menţionează sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Angajatorii europeni oferă sute de joburi românilor

Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel