Un nou tip de pașaport. Proiect de lege, în dezbaterea deputaților
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Un document care oferă numeroase drepturi
Un document care oferă numeroase drepturi
Un proiect de lege aflat pe agenda de lucru a deputaților propune să fie acordate documente de identificare persoanelor din alte țări care nu dețin cetățenia română, dar fac parte din categoria românilor de pretutindeni și solicită drept de muncă și de ședere în România.

Autorului proiectului de act normativ explică în expunerea de motive că documentul Cartea Verde a Românului de Pretutindeni (CVRP) va fi un fel de pașaport, în baza căruia vor putea să circule în Uniunea Europeană, să iasă din România fără viză, cu condiția să lucreze în țara noastră, având, astfel, toate beneficiile muncii din legile românești – educație, servicii medicale de urgență, șomaj.

În plus, conform aceluiași document, dacă au un contract de muncă legal, persoanele care vor deține Cartea Verde nu vor mai avea nevoie de un permis de ședere sau de muncă pentru străini. Proiectul de lege mai prevede ca acești cetățeni să fie exceptați de la obligativitatea domicilierii în țară timp de cel puțin 8 ani sau în cazul căsătoriei cu cetățeni români, de cel puțin 5 ani, pentru obținerea cetățeniei române.

Drepturi

Proiectul precizează, totodată că persoana care solicită Cartea Verde trebuie, printre altele, să își demonstreze legăturile românești, să considere limba română ca limbă maternă și să depună o declarație privind afilierea la poporul român, scrisă în prezența unui consul al României sau a unei autorități, sau demonstrează că unul dintre părinți, bunici sau străbunici au fost resortisanți români.

La capitolul drepturi, inițiativa legislativă indică, de asemenea, angajarea în activități economice în aceleași condiții ca cetățenii români, efectuarea de studii, studii doctorale sau alte forme de învățământ, precum și cercetare și dezvoltare științifică, potrivit legii, acces la toate formele de învățământ potrivit Legii Educației, inclusiv solicitarea de burse, dar și acces la serviciile de asistență medicală în caz de urgență.

Citește și Românii vor putea alege între două tipuri de cărți de identitate

În același timp, CVRP nu acordă cetățenie română titularului sau descendentului de origine română și nu este un document care să îi permită titularului să treacă granița sau să se stabilească pe teritoriul României, mai prevede proiectul de lege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel