Un oligarh rus promite: Putin va fi înlăturat! ”Oricum, va părăsi spațiul public”
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Merită atenție astfel de promisiuni? Acum da. De ce? Pentru că rușii ajung, încet dar sigur, la capătul răbdării. Că este așa o demonstrează rezultatele a două sondaje de opinie care ar trebui să-i dea de gândit liderului de la Kremlin și să ofere o undă de speranță Occidentului că, în sfârșit, omenirea va scăpa de un președinte care, în momentul de față, este cel mai periculos om de pe Pământ.

Leonid Nevzlin, om de afeceri ruso-israelian, a fost unul dintre colaboratorii apropiați ai fostului oligarh Mihail Hodorkovski, cândva patronul companiei petroliere Yukos. Și unul și celălalt trăiesc, acum, departe de Rusia. Și unul și celălalt încearcă, atât cât și cum pot, să readucă Rusia pe drumul cel bun. Iar Nevzlin spune acum că anturajul aproapiat al președintelui Vladimir Putin este deja pregătit să-l îndepărteze de la putere, înlocuindu-l cu o figură mai ”slabă”.

„Nu pot să spun despre cine este vorba, dar oameni foarte importanți au angajat deja discuții. E timpul ca Vova să se îmbolnăvească. Sau să se pensioneze… În orice mod, el va părăsi spațiul public”, a afirmat Nevzlin. Potrivit spuselor sale, sunt două opțiuni: ”fie el va fi manipulat, fie, dacă va enerva oamenii și, cel mai probabil, o va face, atunci trebuie să fie înlocuit cu o figură credibilă”, a spus milionarul.

Probabil va veni cineva cu epoleți

El spune că, după toate probabilitățile, noul conducător al Rusiei va fi un reprezentant al așa-numitului „partid al războiului”. Este posibil să fie militar. Cele mai promițătoare grupuri care au șansa de a prelua puterea în Federația Rusă sunt, conform lui Nevzlin, trinitatea Kadîrov-Prigojin-Zlotov, precum și grupul „măcelarului sirian”, generalul Serghei Surovikin. „În locul lui Putin, este nevoie de o figură puternică, cu autoritate. De preferat cu epoleți”, a declarat antreprenorul.

Între timp, două sondaje de opinie realizate de un institut de sondare independent din Rusia arată o îngrijorare tot mai mare în Rusia cu privire la războiul din Ucraina și la mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin. 

Un prim sondaj, publicat miercuri, arată o schimbare de atitudine față de politica țării. La întrebarea lunară "Lucrurile merg în direcția bună?", 60% dintre respondenți au răspuns "da" (față de 67% în august) și 27% au spus că totul merge "în direcția greșită", față de 24% în august. În același timp, procentul celor care aprobă acțiunile lui Putin ca președinte al țării, a scăzut de la 83%, în martie, la 77%, în septembrie. Mai mare a devenit și ponderea celor care dezaprobă deciziile șefului statului, care a urcat de la 15% la 21% în mai puțin de două luni. 

56% dintre ruși sunt foarte îngrijorați

Un alt sondaj al Centrului Levada, publicat joi, se concentrează în mod special pe războiul din Ucraina. Și aici vedem impactul clar al înfrângerilor rusești în contraofensiva ucraineană din septembrie și al anunțului lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială în Rusia. "Îngrijorările legate de evenimentele din Ucraina" au "atins noi culmi", notează institutul.

În septembrie, 56% dintre respondenți s-au declarat "foarte îngrijorați" de evenimentele actuale, față de 37% în august, și doar 4% dintre respondenți s-au declarat "deloc îngrijorați", față de 11% în august. Cei cu vârste de peste 55 de ani au fost mult mai susținători ai armatei (81% dintre respondenți) decât cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani (55% dintre respondenți).

De asemenea, institutul i-a întrebat pe respondenți despre sentimentele lor după anunțul mobilizării parțiale din 21 septembrie. 47% au răspuns "anxietate, frică, groază", 23% au răspuns "șoc", 13% au răspuns "furie, indignare" și doar 23% au spus că au simțit "mândrie pentru Rusia".

Peste 2.400 de persoane au fost arestate în cadrul protestelor împotriva mobilizării în Rusia de când a fost anunțată, potrivit organizației specializate OVD-Info. Mulți ruși au ales, de asemenea, să părăsească țara, provocând cozi mari la granițele cu Georgia, Kazahstan, Mongolia și Finlanda. Zborurile aeriene au fost, de asemenea, luate cu asalt.

Citește și Rușii, tot mai furioși pe Putin: ”A distrus viața copiilor, poate chiar a nepoților noștri”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Banca Centrală a Greciei, pesimistă cu privire la anul 2024

Banca Greciei a înrăutăţit estimările privind anul în...

România va avea cea mai modernă fabrică de pulberi din UE

Premierul Marcel Ciolacu a dezvăluit duminică seara...

Sprijin financiar uriaș al Băncii Mondiale pentru Egipt

Egiptul se confruntă cu o criză de valută și cu deficite...

Reclamele vor fi interzise în anumite spații publice

În curând se va interzice montarea reclamelor pe anumite...

România, ”campioana europeană” la inflație

Datele publicate de Eurostat indică o scădere a ratei...

Un altfel de Santoniri. Există o varianta și mai scumpă

Pentru turiștii în căutare de o experiență unică, o nouă...

Sotheby’s sparge tiparele! Licitație de ceasuri ... atipice

Pe 11 aprilie, Sotheby's sparge tiparele oferind spre...

Companiile de ridesharing își pierd privilegiile

Guvernul României urmează să impună aceleași cerințe pe...

Ce este ClimateGPT și la ce servește

Înființat de o organizație care pune în aplicare...


pixel