Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă un "seaglider" care ar putea fi clasificat ca o ambarcațiune și care ar putea să se deplaseze cu o viteză de până la 290 de km/h pe apă.

În anii 1960, inginerii sovietici au construit o combinație între un avion și o barcă, care putea zbura la câțiva metri deasupra oceanului sau a unui lac la viteze mari. Vehiculul, pe care l-au numit ekranoplan profita de o proprietate a fluxului de aer care oferă o portanță suplimentară prin împingerea. Dar au fost produse doar câteva zeci de ekranoplane - inclusiv unul supranumit Monstrul Mării Caspice - iar ideea a fost în mare parte uitată.

Billy Thalheimer este de părere că merită ca această idee să fie reluată, cel puțin atunci când ideea este combinată cu tehnologia hidrofoil, un fel de derivoare. Prin adăugarea propulsiei electrice și a acestui fel de derivoare pentru a îmbunătăți echilibrul, un ekranoplan modernizat - el îl numește hidroplanoid - poate oferi o alternativă fără emisii de carbon pentru rutele deasupra apei, cum ar fi de la New York la Boston, de la Los Angeles la San Diego sau de la Miami la Bahamas.

2. -imagine fara descriere- (ekranoplan_83427900.jpg)

Ekranoplanul sovieticilor

"Există ceva inerent nou în legătură cu un hidroplanoid", spune Thalheimer, un inginer aerospațial de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care în 2020 a cofondat Regent Craft Inc., o companie din Rhode Island dedicată relansării ideii.

Reprezentanții companiei Regent spun că hidrofoilele - structuri asemănătoare unor aripi aflate sub corpul navei - pot rezolva limitările cu care se confruntau sovieticii, cum ar fi instabilitatea, dificultatea de a opera pe o mare agitată și vitezele mari necesare pentru decolare. Iar fără motoare cu reacție care sunt alimentate cu kerosen, aceste hidroavioane vor costa mult mai puțin decât avioanele comerciale pentru operare și întreținere.

3. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-1_08922800.jpg)

Regent, un acronim pentru Regional Electric Ground Effect Nautical Transport, este susținută de Peter Thiel și Mark Cuban, a numit în aprilie în consiliul său consultativ pe Dennis Muilenburg, fostul director executiv al Boeing Co. În octombrie, Regent a strâns 60 de milioane de dolari de la investitori, printre care se numără Japan Airlines, Lockheed Martin și Fondul de dezvoltare strategică al Emiratelor Arabe Unite.

4. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-2_13910900.jpg)

Compania spune că hidroavioanele pot fi clasificate din punct de vedere tehnic drept bărci, chiar dacă sunt proiectate să zboare la aproximativ 30 de metri deasupra apei. În consecință, în majoritatea locurilor, acestea ar intra sub incidența autorității maritime;

Billy Thalheimer spune că firma a finalizat cu succes testele unui prototip controlat de la distanță, cu o anvergură a aripilor de peste cinci metri.

5. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-3_66090000.jpg)

Acum se lucrează la o versiune la scară reală cu o anvergură a aripilor de 20 de metri - puțin mai mult decât un avion cu o capacitate similară - pe care intenționează să o testeze anul viitor. Regent își propune să înceapă operațiunile comerciale încă din 2025, oferind un model pentru 12 pasageri cu o autonomie de 300 km. Mai târziu, în decursul deceniului, compania își propune să introducă o versiune care va transporta până la 100 de pasageri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Forajul din perimetrul Caragele, reluat de Romgaz

Neptun Deep este în grafic pentru începerea producţiei...

Nvidia, aprope de o evaluarea de 2 triliolane de dolari

Acțiunile producătorului de cipuri au crescut vineri cu...

Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor

Este vorba despre un program special ce presupune,...

Binance, amendată din cauza activităților ilicite

După ce de-a lungul timpului platforma de criptomonede...

Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia

Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de...

Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent

Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record...

Explicațiile ANAF despre problemele sistemului e-Transport

ANAF a transmis un comunicat în care abordează...


pixel