Un start-up vrea să învie o tehnologie sovietică
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inginerul aerospațial din spatele Regent Craft dezvoltă un "seaglider" care ar putea fi clasificat ca o ambarcațiune și care ar putea să se deplaseze cu o viteză de până la 290 de km/h pe apă.

În anii 1960, inginerii sovietici au construit o combinație între un avion și o barcă, care putea zbura la câțiva metri deasupra oceanului sau a unui lac la viteze mari. Vehiculul, pe care l-au numit ekranoplan profita de o proprietate a fluxului de aer care oferă o portanță suplimentară prin împingerea. Dar au fost produse doar câteva zeci de ekranoplane - inclusiv unul supranumit Monstrul Mării Caspice - iar ideea a fost în mare parte uitată.

Billy Thalheimer este de părere că merită ca această idee să fie reluată, cel puțin atunci când ideea este combinată cu tehnologia hidrofoil, un fel de derivoare. Prin adăugarea propulsiei electrice și a acestui fel de derivoare pentru a îmbunătăți echilibrul, un ekranoplan modernizat - el îl numește hidroplanoid - poate oferi o alternativă fără emisii de carbon pentru rutele deasupra apei, cum ar fi de la New York la Boston, de la Los Angeles la San Diego sau de la Miami la Bahamas.

2. -imagine fara descriere- (ekranoplan_83427900.jpg)

Ekranoplanul sovieticilor

"Există ceva inerent nou în legătură cu un hidroplanoid", spune Thalheimer, un inginer aerospațial de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care în 2020 a cofondat Regent Craft Inc., o companie din Rhode Island dedicată relansării ideii.

Reprezentanții companiei Regent spun că hidrofoilele - structuri asemănătoare unor aripi aflate sub corpul navei - pot rezolva limitările cu care se confruntau sovieticii, cum ar fi instabilitatea, dificultatea de a opera pe o mare agitată și vitezele mari necesare pentru decolare. Iar fără motoare cu reacție care sunt alimentate cu kerosen, aceste hidroavioane vor costa mult mai puțin decât avioanele comerciale pentru operare și întreținere.

3. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-1_08922800.jpg)

Regent, un acronim pentru Regional Electric Ground Effect Nautical Transport, este susținută de Peter Thiel și Mark Cuban, a numit în aprilie în consiliul său consultativ pe Dennis Muilenburg, fostul director executiv al Boeing Co. În octombrie, Regent a strâns 60 de milioane de dolari de la investitori, printre care se numără Japan Airlines, Lockheed Martin și Fondul de dezvoltare strategică al Emiratelor Arabe Unite.

4. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-2_13910900.jpg)

Compania spune că hidroavioanele pot fi clasificate din punct de vedere tehnic drept bărci, chiar dacă sunt proiectate să zboare la aproximativ 30 de metri deasupra apei. În consecință, în majoritatea locurilor, acestea ar intra sub incidența autorității maritime;

Billy Thalheimer spune că firma a finalizat cu succes testele unui prototip controlat de la distanță, cu o anvergură a aripilor de peste cinci metri.

5. -imagine fara descriere- (ekranolan-regent-3_66090000.jpg)

Acum se lucrează la o versiune la scară reală cu o anvergură a aripilor de 20 de metri - puțin mai mult decât un avion cu o capacitate similară - pe care intenționează să o testeze anul viitor. Regent își propune să înceapă operațiunile comerciale încă din 2025, oferind un model pentru 12 pasageri cu o autonomie de 300 km. Mai târziu, în decursul deceniului, compania își propune să introducă o versiune care va transporta până la 100 de pasageri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Programul Sprijin pentru România
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel