Noul proiect de lege care ar urma să fie adotpat azi, joi, 9 noiembrie 2023, în ședința guvernului, are ca principală schimbare reducerea la patru tipuri de pensii față de cele cinci existente în prezent. Pensia anticipată fără penalizări va fi eliminată, rămânând în vigoare doar varianta cu penalizări.
Potrivit proiectului de lege, noul sistem va reglementa doar patru categorii de pensii:
- Pensia pentru limită de vârstă, care poate fi solicitată de către persoanele care îndeplinesc condițiile de vârstă standard pentru pensionare și stagiul minim de cotizare.
- Pensia anticipată, care va fi disponibilă doar cu penalizări, înlocuind varianta fără penalizări existentă în prezent.
- Pensia de invaliditate, acordată celor cu capacități de muncă afectate din diverse motive, fie legate de accidentele de muncă și bolile profesionale, fie de alte boli și accidente.
- Pensia de urmaș, care va fi acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile pentru a primi o pensie.
Prin această modificare, se elimină posibilitatea de a primi pensie anticipată fără penalizări. De asemenea, se aduc ajustări importante în ceea ce privește vârsta standard de pensionare, care va fi 65 de ani pentru ambele sexe, începând din 2035.
Viitoarea pensie anticipată se va acorda cu cel mult 5 ani înainte de vârsta standard de pensionare și va fi destinată persoanelor care au cotizat peste stagiul complet prevăzut, conform proiectului de lege. Cuantumul acestei pensii se va calcula prin reducerea pensiei pentru limită de vârstă în funcție de stagiul de cotizare suplimentar și numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.
De asemenea, proiectul de lege introduce clarificări pentru pensia de invaliditate, oferind criterii clare pentru acordarea acesteia în caz de afecțiuni legate de muncă sau alte boli.
Regulile pentru pensia de urmaș rămân neschimbate, fiind acordată copiilor și soțului supraviețuitor al unui pensionar sau al unei persoane care îndeplinea condițiile necesare pentru a primi o pensie. De asemenea, se menține dreptul soțului supraviețuitor la pensie de urmaș, în anumite condiții, precum o durată minimă a căsătoriei de 15 ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...