Un vechi portavion cutreieră mările, în căutarea unui port care să-l primească

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vechiul portavion a fost cumpărat pentru fier vechi, dar nu este primit de nici un port
Vechiul portavion a fost cumpărat pentru fier vechi, dar nu este primit de nici un port
Fosta navă amiral a Marinei militare franceze, portavionul Foch, devenit Sao Paulo în 2000 când a trecut sub pavilion brazilian, cutreieră mările în căutarea unui port de refugiu, cu riscul de a ajunge pe fundul oceanului.

Vechea navă, lungă de 266 de metri, plin de azbest, vopsea și alte deșeuri toxice, a fost remorcat, la sfârșitul săptămânii trecute de Marina braziliană, la 315 kilometri de coasta Braziliei. S-a precizat însă că, având în vedere starea de avansată de deteriorare și "riscul ridicat" pe care îl reprezintă pentru mediu, autoritățile nu vor permite portavionului să intre în vreun port sau în apele teritoriale ale țării. 

Fostul portavion, care a servit Marina Militară a Franței timp de 37 de ani, a fost remorcat anterior de o navă olandeză pentru a-l duce la șantierul naval Sok Denizcilik, din Turcia, care l-a cumpărat, în aprilie 2021, pentru fier echi. Ankara a avertizat însă că va renunța la portavion dacă nu se va găsi un port are să-l găzduiască. 

Organizațiile de mediu avertizează că vechea navă, construită la sfârșitul anilor 1950 la Saint-Nazaire, în vestul Franței, și-ar putea încheia viața pe fundul oceanului. Ele se tem de o "operațiune de sabotaj" din partea autorităților braziliene. Marina braziliană "se pregătește acum să comită o crimă majoră de mediu pe mare", a atras atenția Jim Puckett, directorul Basel Action Network (BAN), afirmând într-un comunicat că se teme că va "scufunda" coca "folosind o scuză falsă".

Pachet toxic

"Este îngrijorător să avem un pachet toxic de 30.000 de tone pe mare, al cărui destinatar nu este cunoscut", a declarat asociația Robin Hood. Organizațiile de mediu fac apel la noul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, care, aflat la al treilea mandat, s-a declarat pregătit să lupte pentru mediu.

"Îi cerem președintelui Lula, în calitate de comandant-șef al Marinei braziliene, să intervină imediat și să dea ordinul de a aduce Sao Paulo înapoi la Rio de Janeiro", afirmă Platforma pentru dezmembrarea navelor, argumentând că dacă Brazilia ar scufunda "intenționat" corpul navei, acest lucru "ar echivala cu o crimă de mediu sponsorizată de stat".

Fosta glorie a Royale, capabilă să catapulteze avioane de 12-15 tone la viteze de 150 de noduri la decolare, a fost cumpărat de Brazilia în 2000. Cu toate acestea, din cauza vârstei și a mai multor probleme, inclusiv un incendiu la bord în 2005, și pentru că modernizarea ar fi costat prea mult, țara a decis să se debaraseze de portavion.

În iunie 2022, șantierul naval Sok Denizcilik a obținut autorizația din partea autorităților braziliene de a o transporta în Turcia pentru dezmembrare. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august, în timp ce se afla în Strâmtoarea Gibraltar, autoritățile turcești de mediu au indicat că nava nu mai este binevenită.

Nava geamănă

Brazilia a permis apoi întoarcerea navei, dar fără să-i permită să acosteze, deși autoritățile au fost avertizate că ultimele verificări au scos în evidență starea de deplorabilă a carcasei portavionului. De atunci, nava navighează la viteză redusă fără o țintă anume. 

Agenția braziliană de mediu Ibama, care răspunde în Brazilia de aplicarea Convenției de la Basel privind circulația transfrontalieră a deșeurilor periculoase, a indicat pe site-ul său de internet că a solicitat intervenția Marinei braziliene.

Povestea fostei nave amiral a Marinei franceze, care a luat parte la operațiunile aeriene ale NATO împotriva Iugoslaviei în primăvara anului 1999, în timpul crizei din Kosovo, amintește de cea a navei surori, Clemenceau. Acesta din urmă a fost scoasă din uz în 2010 în Marea Britanie, după ce prezența ei a fost interzisă în India. în urma unei dezbateri aprinse privind prezența azbestului la bord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...


pixel