UNCJR critică proiectul Legii bugetului de stat: Subfinanţează şi blochează proiectele majore de investiţii
Autor: DCBusiness Team | 08 dec 2022, 10:52
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Proiectul Legii bugetului de stat: Coaliţia de Guvernare blochează proiectele majore de finanţare.

"Coaliţia de Guvernare, prin actuala formă a Proiectului Legii bugetului de stat, subfinanţează şi blochează proiectele majore de investiţii la nivel local. Resursele financiare ale autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie proporţionale cu competenţele prevăzute de Constituţie şi de lege. Prin Proiectul propus, Coaliţia de Guvernare nu alocă bani pentru proiectele finanţate din fonduri europe şi proiectele de investiţii, iar pentru cultură se alocă bani începând cu luna august 2023, sumele prevăzute pentru echilibrare fiind transferate către asistenţa socială, care este oricum subfinanţată.

Practic, sumele alocate pentru echilibrarea bugetelor locale sunt mai mici comparativ cu anul 2022, în condiţiile în care cheltuielile de funcţionare au crescut şi cresc din cauza măririi preţurilor şi a inflaţiei, iar necesarul pentru finalizarea proiectelor este mai mare întrucât trebuie încheiate proiectele finanţate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, care se vor încheia la 31 decembrie 2023.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR) a semnalat în repetate rânduri problemele cu care se confruntă judeţele, precum şi faptul că din bugetele judeţelor se finanţează asistenţa socială. Cu toate acestea, Coaliţia de Guvernare nu a actualizat la timp standardele de cost, iar acum se doreşte şi periclitarea proiectelor finanţate din fonduri europene şi stoparea tuturor investiţiilor la nivelul judeţului şi subfinanţarea culturii.

Astfel, UNCJR cere imperios Guvernului să reanalizeze activităţile care vor fi subfinanţate, deoarece acţiunile lor au efect atât direct, cât şi indirect asupra cetăţenilor.

Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România (UNCJR), înfiinţată în 1993, este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, fără scop lucrative, ce reuneşte toate consiliile judeţene din România ca autorităţi ale administraţiei publice locale. UNCJR are scopul de a promova dezvoltarea economico-socială durabilă şi sustenabilă a unităţilor administrativ teritoriale."

Sorin Munteanu
Director general UNCJR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Economia mondială nu se îndreaptă spre recesiune (FMI)

Fondul Monetar Internaţional a prezentat marţi o...

Gazprom se va retrage din consorțiul grec Prometheus Gas

După cum a declarat partea elenă, este un ”divorț de...

Prăbușire istorică pentru cipurile de memorie

Despre sectorul cipurilor de memorie se știe că are...

Prețul litiului a explodat, spre bucuria Chinei

Marii producători de litiu din China sunt pe cale să...

Card energie. Se simplifică modul de folosire al acestuia

În data de 08 decembrie 2022 a intrat în vigoare...

Crossuri externe