Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Listarea Aramco, cea mai mare companie petrolieră din lume, a fost amânată deja de două ori însă potrivit surselor la o reuniune care a avut loc vineri seara, prinţul moştenitor şi-a dat acordul pentru demararea acestei operaţiuni. Calendarul precum şi modalităţile de desfăşurare ar urma să fie anunţate duminică.
Autorităţile de la Riad intenţionează să listeze un pachet cuprins între 1% şi 2% din acţiunile Aramco la bursa locală în ideea de a strânge o sumă de cel puţin 20-40 miliarde dolari, plecând de la ipoteza că Aramco este evaluată la 2.000 de miliarde dolari. Dacă sumele strânse la finalul listării vor depăşi 25 de miliarde dolari, Aramco va deveni cel mai mare IPO din lume, devansând listarea Alibaba în anul 2014 pentru 25 de miliarde dolari.
Printul Mohammed bin Salman intenţionează să listeze un pachet total de 5% din acţiunile Aramco, un prim pachet de 2% pe piaţa bursieră saudită în 2019, urmat în 2020 de un alt pachet ce urmează să fie vândut pe o piaţă bursieră internaţională care nu a fost încă stabilită, în ideea de a strânge suma de 100 miliarde dolari. Operaţiunea este gestionată de mari bănci americane precum JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Goldman Sachs şi Bank of America Merrill Lynch. Potrivit surselor citate de AFP, şefii Aramco s-au întâlnit în ultima săptămână cu investitorii la Londra şi New York, în condiţiile în care există o reticenţă din partea investitorilor străini care au unele semne de întrebare cu privire la transparenţa, guvernanţa şi suma la care a fost evaluată grupul petrolier saudit.
Citește și Compania petrolieră Saudi Aramco a dat lovitura pe piață!
Aramco este cea mai mare companie petrolieră din lume cu rezerve de ţiţei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut ca urmare a scăderii preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.
Introducerea la bursă a Aramco constituie punctul central al unui plan de reformă economică, denumit Vision 2030, destinat diversificării economiei saudite, care în prezent este puternic dependentă de petrol.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...