Unde dai și unde crapă! Efectul războiului comercial declanșat de Trump
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
În timp ce Statele Unite instituie sancțiuni împotriva Moscovei și Beijingului, declanșând, totodată, un război comercial cu marele stat asiatic, Rusia și China devin iar aliați, a constatat Bloomberg.

Agenția americană citează, în acest sens, afirmația președintei comisiei pentru afaceri internaționale Adunării populare naționale, Fu Ying, potrivit căreia ”nu există sentiment de amenințare din partea Rusiei. Ne simțim în siguranță spate în spate”, a subliniat oficialul chinez, precizând, totodată, că prietenia dintre cele două țări vecine nu este rodul acțiunilor SUA și nu va lua sfârșit dacă Washington își va schimba politica externă.

Făcând o scurtă incursiune în istorie, Bloomberg amintește că restabilirea relațiilor dintre China și Rusia a început odată cu primul și ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov. Angela Stent, directorului Centrului pentru studii eurasiatice și est-europene al Universității din Georgetown, crede însă că politicile promovate de Statele Unite și de țările occidentale începând din 2014, au accelerat apropierea dintre Beijing și Moscova.

Bloomberg notează, de asemenea, că Rusia și China se susțin reciproc în Consiliul de securitate al ONU. Printre altele, acest lucru le-a permis celor două puteri nucleare să pună bețe în roate inițiativelor SUA. Agenția apreciază, totodată, că Washingtonul nu este singura ”victimă” a acestei alianțe. India, care de-a lungul multor decenii s-a bazat pe ajutorul Rusiei în asigurarea unui echilibru în privința influenței exercitată de China și Pakistan, acum se teme că Moscova va intra sub influența Beijingului. Printre altele, Rusia furnizează deja motoare pentru avioane de luptă chino-pakistaneze.

Este dificil să nu observi prietenia strânsă dintre Vladimir Putin și Xi Jinping, scrie în continuare Bloomberg. Cei doi președinți se întâlnesc mai des decât cu alți lideri ai lumii, iar nivelul lor de încredere va reduce la zero tentativele consilierului președintelui american pe probleme de securitate naționale, John Bolton, de a speria Kremlinul cu amenințarea care vine din Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel