Unde se află cea mai mare fabrică de carduri bancare din Europa

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Una dintre cele mai secrete locuri din Europa
Una dintre cele mai secrete locuri din Europa
Cu sediul în Vitré, compania Idemia produce peste 50% din cardurile bancare folosite în Europa, dar și carduri SIM, alături de permise de conducere.

Pentru mulți, numele întreprinderii nu spune nimic. Cu toate acestea, este foarte posibil să deținți unul dintre produsele fabricii. Născut din fuziunea dintre Oberthur și Morpho în 2017, grupul francez Idemia este unul dintre cei mai mari producători de carduri bancare din lume. În Europa, mai mult de jumătate dintre acestea sunt fabricate aici, la Vitré, localitate situată la nord-est de Rennes (Ille-et-Vilaine).

O unitate, ce numără în jur de 500 de angajați, dar care a devenit prea mică pentru volumul de muncă, pentru satisfacerea cererii. De aceea, întreprinderea va trebui să se mute în 2024 pentru a se extinde și a susține dezvoltarea activităților sale. Într-un moment în care multe plăți și acte administrative sunt dematerializate, vechiul card nu are de gând să dispară. Iar în perioadele de sărbători, ele sunt extrem de utilizate. 

Din exterior, fabrica Idemia nu arată ca o unitate top secret, chiar dacă nu are nici o fereastră pe pereții exteriori. Pentru a intra în interiorul clădirii, vizitatorii, de regulă jurnaliști, trebuie să lasă la intrare toate dispozitele, de la telefon, la banalul ceas conectat. Nu se filmează, este strict interzis. Înainte de a pune piciorul în ecluza căptușită cu un strat electrostatic care captează praful din pantofi, orice trebuie să se legitimeze, să se lase controlat și să afișeze cel mai frumos zâmbet pentru fotografia obligatorie. 

Și ce găsim în interior? Ceva foarte asemănător cu o tipografie clasică: de la mirosul persistent și înțepător de cerneală, la aburii instalațiilor folosite de lucrători. Inovăm prin design, material, culori care se depun până la marginea de câțiva milimetri. „Tipărim pe PVC. Trebuie să menținem nivelul de umiditate între 50 și 60%. Finisajul trebuie să fie îngrijit pentru că, de fapt, cardurile sunt imaginea de marcă a băncilor”, explică directorul Eric Le Quéré, în zgomotul mașinilor impunătoare care nu se opresc niciodată.

Vehicule blindate pentru transport

Se lucrează în trei schimburi, 24 din 24 de ore, șapte zile pe săptămână. Se produc între 400.000 și 450.000 de carduri bancare în fiecare zi. „Când sunt terminate, trebuie să fie expediate rapid. Nu avem dreptul să le păstrăm mai mult de 24 de ore”, continuă managerul fabricii. Zece până la 20 de vehicule blindate pleacă în fiecare zi pentru a fi transportate la un centru de personalizare unde vor fi înregistrate prețioasele nume și numere. „Legea ne interzice să facem totul pe același site. Când pleacă de la noi, cardurile conțin doar jumătate din criptodate”, spune Yves Portalier, vicepreședintele Idemia în Franța. Compania este mândră că a fost prima care a folosit PVC reciclat pentru a-și proiecta cardurile, formate din patru piese flexibile care trebuie tăiate și apoi coapte la aproximativ 100 de grade.

Cu cei 14.000 de angajați în întreaga lume, grupul nu este specializat în „CB”. De asemenea, produce carduri SIM pentru Orange, permise de conducere din SUA, pașapoarte și carduri de acces pentru multe companii din întreaga lume. Un sector ultra-competitiv care nu cunoaște criza. Înființată pe șapte locații din Franța, Idemia a realizat o cifră de afaceri de 2,2 miliarde în 2021. Și speră să se descurce cel puțin la fel de bine în 2022.

Citește și Cel mai discret miliardar din industria vinului, luat la ochi de fiscul elvețian

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel