Negrescu: Solicit public autorităților să iasă cu un mesaj de calmare a piețelor
Analistul economic Adrian...
În urma discuţiilor purtate cu Alexei Lihaciov, directorul Rosatom, Péter Szijjártó a subliniat că războiul din Ucraina şi răspunsurile date războiului nu au facilitat avansarea extinderii centralei de la Paks.
"Deşi până acum am reuşit să obţinem ca industria nucleară şi energia nucleară să nu facă obiectul sancţiunilor, este clar că se încearcă de multe ori împiedicarea cooperării nucleare de succes între Ungaria şi Rusia, prin mijloace politice şi decizii injuste, peste tot în Europa" - a declarat el.
"Contractele de investiţii referitoare la Paks au fost încheiate în urmă cu mai bine de 9 ani. Este evident că, indiferent de război şi de sancţiuni, viaţa, situaţia tehnică şi tehnologică s-a schimbat atât de mult încât aceste cadre contractuale trebuie modificate pentru a realiza investiţia" - a subliniat ministrul.
"La aceste obstacole se mai adaugă şi sancţiunile, de aceea a trebuit să găsim, prin modificarea contractelor existente, cadrul legal necesar pentru a ne asigura că putem construi centrala nucleară" - a spus el.
În acest context, Péter Szijjártó a anunţat că părţile au ajuns la un acord şi cu privire la modalitatea de modificare a contractelor de construcţie şi finanţare, iar avocaţii lucrează acum la redactarea finală.
"De îndată ce contractele vor fi puse la punct, vom înainta modificările contractuale Comisiei Europene de la Bruxelles pentru aprobare" - a precizat el.
"Sperăm că Comisia Europeană nu doreşte să pună în pericol securitatea pe termen lung a aprovizionării cu energie a Ungariei, având în vedere că realizarea noilor unităţi de la Paks poate garanta că aprovizionarea cu energie a Ungariei va fi asigurată pe termen lung şi că această aprovizionare cu energie va putea continua într-un mod sustenabil şi la preţuri normale şi în perioada următoare" - a adăugat ministrul.
El a declarat: "Trebuie recunoscut faptul că cooperarea cu Rusia este necesară pentru securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, iar astăzi, după negocierile pe care le-am purtat, am reuşit să încheiem toate acordurile care vor continua să asigure aprovizionarea cu energie a Ungariei în perioada următoare."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Analistul economic Adrian...
Invitat la interviurile DCNews,...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...
Activele nete ale celor 247 de...
Bursa de la București nu a...
Orizontul pentru producătorii...
Compania a achiziționat...
În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...
Analistul economic Adrian...
Comerţul online ia amploare în Germania.
Sunt date publicate de...
Chiar dacă inflația în zona...
Grupaj de știri.
Performanțele variate ale...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...