Ungaria extinde până pe 30 iunie 2023 îngheţarea dobânzilor la creditele ipotecare
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol / Foto: MTI
Guvernul Ungariei va majora de la 40% la 95% taxa specială plătită de grupul local de petrol şi gaze Mol / Foto: MTI
Guvernul Ungariei a decis să extindă până în 30 iunie 2023 îngheţarea temporară a dobânzilor la creditele ipotecare, a anunţat luni Marton Nagy, ministrul Dezvoltării Economice, transmite MTI.

De asemenea, îngheţarea dobânzilor a fost extinsă, urmând să se aplice şi contractelor ipotecare care nu sunt subvenţionate de stat, cu o dobândă fixă, pentru o perioadă maximă de cinci ani, a adăugat Marton Nagy.

Oficialul a explicat că prin această măsură vor fi protejate 350.000 de familii, care nu vor trebui să achite "suprataxe". Astfel, familiile vor economisi 80 miliarde de forinţi (191,3 milioane de euro) anul acesta şi peste 60 miliarde de forinţi în 2023. Fără aceste măsuri, creşterea accelerată a dobânzilor ar fi dus la majorarea plăţilor ratelor lunare cu 55%, a declarat ministrul.

Acesta susţine că Executivul trebuie să continue introducerea unor măsuri extraordinare şi semnificative pentru protejarea familiilor, în urma inflaţiei ridicate.

Guvernul de la Budapesta va continua să exploreze modalităţile de a proteja securitatea cetăţenilor şi competitivitatea economiei ungare, a adăugat Nagy.

Banca Centrală a Ungariei se confruntă cu una dintre cele mai mari dificultăţi în rândul autorităţilor din Europa Centrală - reducerea inflaţiei - după ce luna trecută a anunţat încheierea procesului de majorare a dobânzilor, la nivelul de 13%.

În septembrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la nivelul record de 20,1%, de la 15,6% în august. Inflaţia de bază a depăşit estimările, ajungând la 20,7%.

Forintul s-a depreciat la un nivel record faţă de euro, din cauza disputei Budapestei cu liderii UE privind problemele legate de statul de drept, care blochează acordarea fondurilor europene.

Vouchere de 4.000 lei. Noi precizări: Când vor fi acordate şi care este limita de venit pentru a beneficia

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a venit cu precizări legate de un nou pachet de vouchere care vor fi acordate românilor cu venituri reduse.

"Acest tip de intervenție pentru repararea locuinței și pentru asigurarea condițiilor de locuire, este gândită pentru a putea sprijini păturile sociale care au nevoie de acest lucru și componenta de sprijin pentru repararea locuinței este însoțită de voucher-ul de reziliență socială în cadrul căreia, echipamente electrocasnice precum: mașină de spălat sau aragaz. Acestea pot fi schimbate sau achiziționate dacă aceste familii nu au aceste dotări.

Ce categorii de persoane pot accesa aceste vouchere

4000 de lei este limita maximă pentru ceea ce înseamnă voucher-ul de locuire, pentru repararea locuinței, de asemenea bani sunt pentru aparatele electrocasnice, deci sunt 2 vouchere cu valori separate.

Beneficiarii sunt persoane și familii cu o situație materială precară. Discuțiile pe care le avem în acest moment cu Comisia Europeană sunt în limita plafonului pentru pensie socială, respectiv 1000 de lei de această dată și așteptăm să definitivăm aceste negocieri cu CE, pentru a comunica oficial limita.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Coșmarul celor de la Boeing continuă: Accident cu 11 răniți

Incidentul produs în noaptea de 8 spre 9 mai a dus la...

Mitsubishi, condamnată să plătească un miliard de dolari

Producătorul auto japonez Mitsubishi Motors, aliat al...

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...


pixel