Ungaria: Guvernul declară starea de urgenţă

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Parlamentul a amendat, în acest scop, textul Constituției
Parlamentul a amendat, în acest scop, textul Constituției
'Guvernul învestit astăzi a început să lucreze imediat. Având în vedere războiul dintr-o ţară vecină, nu am pierdut nicio singură secundă. Un război căruia nu îi vedem sfârşitul deocamdată', a spus premierul Viktor Orban.

Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban într-un mesaj video pe Facebook, transmite MTI.

Vorbind la câteva ore după ce parlamentul a amendat Constituţia stabilind că o astfel măsură poată fi luată în situaţie de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, Orban a declarat că războiul din Ucraina prezintă un pericol constant pentru 'Ungaria, siguranţa noastră fizică, aprovizionarea cu energie şi siguranţa financiară a familiilor şi economiei'.

'Am văzut că războiul şi sancţiunile de la Bruxelles au provocat o mare perturbare economică şi creşteri drastice de preţuri. Lumea se află în pragul unei crize economice. Ungaria trebuie să stea departe de acest război şi trebuie să protejeze securitatea financiară a familiilor', a continuat el.

Pentru aceasta, guvernul trebuie să poată lua decizii şi să acţioneze rapid. Starea de urgenţă, similară celei introduse în timpul pandemiei, va permite guvernului să reacţioneze rapid şi să folosească 'toate metodele la dispoziţia sa' pentru a proteja Ungaria şi pe unguri, a explicat Viktor Orban. 'Vă voi aduce la cunoştinţă primele decizii mâine', a mai declarat şeful guvernului de la Budapesta.

Parlamentul ungar a adoptat un amendament constituţional care acordă guvernului puterea de a declara starea de urgenţă în caz de conflict armat, război sau dezastru umanitar într-o ţară vecină, informează MTI. Amendamentul, al zecelea la legea fundamentală, a fost adoptat cu 136 voturi pentru şi 36 împotrivă. În baza lui, de la 1 noiembrie va fi posibilă emiterea unui decret guvernamental special în caz de stare de război, urgenţă sau pericol.

Un conflict armat este definit ca incluzând toate ciocnirile armate, inclusiv o situaţie de război civil, iar dezastru umanitar ar putea fi orice situaţie provocată de un război sau de un conflict armat, sau de alte motive precum dezastre naturale ce cauzează o situaţie foarte dificilă pentru mase de oameni.

Conform expunerii de motive, un decret special poate fi emis doar dacă evoluţiile dintr-o ţară vecină au un impact serios în Ungaria din punct de vedere umanitar sau economic, sau dacă există o probabilitate realistă ca aceasta să se întâmple. 

Citește și Viktor Orban este categoric: Un acord cu UE este ”foarte improbabil”

Parlamentul a adoptat de asemenea modificări la legea privind managementul dezastrelor şi legislaţia aferentă. Potrivit modificărilor, guvernul poate suspenda unele legi sau devia de la prevederile lor pentru a asigura securitatea locuitorilor ţării, a bunurilor lor, precum şi stabilitatea economiei naţionale în situaţia unui pericol declarat din cauza unui război într-o ţară vecină.

Conform noilor prevederi, Curtea Constituţională, dacă este sesizată, trebuie să examineze măsurile adoptate de guvern în situaţia de stare de pericol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel