Ungaria nu vede nicio alternativă la aprovizionarea cu gaz din Rusia
Autor: Antonia Popescu | 22 iun, 21:21
Ce schimbări aduc deciziile europene în România. Europarlamentarul Dan Nica: "În acest pachet vin toate soluțiile"
Ce schimbări aduc deciziile europene în România. Europarlamentarul Dan Nica: "În acest pachet vin toate soluțiile"
Ungaria este interesată de diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, dar până acum nu vede o alternativă la aprovizionarea cu combustibil din Rusia, a declarat, miercuri, ministrul ungar al afacerilor externe şi al relaţiilor economice externe, Péter Szijjártó, răspunzând la întrebările jurnaliştilor, după încheierea convorbirilor de la Atena cu omologul său grec, Nikos Dendias.

"Ne-am pronunţat pentru achiziţionarea de petrol în Rusia şi nu poate fi vorba ca noi să nu cumpărăm gaze naturale de la ruşi. Fireşte, suntem, însă, interesaţi să avem cât mai multe surse şi rute pentru transportul gazelor naturale", a declarat şeful diplomaţiei ungare, citat de agenţia de ştiri MTI.

Péter Szijjártó a subliniat că acum există două scenarii realiste pentru diversificarea aprovizionării cu gaze către Ungaria: din bazinul Mediteranei de Est şi din Azerbaidjan. Cu toate acestea, transportul combustibilului de-a lungul acestor rute poate fi efectuat doar prin Grecia şi necesită dezvoltarea infrastructurii, inclusiv a conductelor, potrivit RADOR.

Citește și: Ungaria cere României gaze din Marea Neagră

Ungaria este gata să cumpere gaze din partea românească a Mării Negre, la preţul pieţei, în condiţiile în care şi-a propus diversificarea surselor de aprovizionare, a declarat, miercuri, pentru Agerpres, Zákonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti. Potrivit acestuia, companiile maghiare au avut discuţii preliminare cu producătorii din Marea Neagră, dar toată lumea aşteaptă decizia finală de investiţii pentru demararea producţiei.

"Aproape toate casele din Ungaria sunt conectate la gaz, aproape toţi consumatorii casnici, nu ştiu exact procentul, dar într-o proporţie covârşitoare. Aceasta deoarece încălzirea pe gaze este mai ieftină decât cea pe lemne. Avem un singur furnizor, Rusia, şi avem nevoie de diversificare cât de mult posibil", a arătat diplomatul maghiar, care a participat, miercuri, la o conferinţă pe tema gazelor naturale.

El a susţinut că Rusia este un furnizor de încredere şi a livrat mereu tot ceea ce s-a angajat, însă Ungaria are nevoie de diversificarea atât a furnizorilor, cât şi a rutelor de aprovizionare. "Marea Neagră este vitală, este cea mai uşoară cale pentru noi, pentru Austria, dar şi pentru România, pentru că nu mai plăteşte tarife de transport. Este o soluţie logică", a adăugat ambasadorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe