Ungaria s-a pus pe cumpărat aur și depășește România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
Rezerva de aur a Ungariei / Foto: MNB
Banca Naţională a Ungariei a achiziţionat 14,5 tone de aur la finalul lunii septembrie a acestui an, fiind pentru prima oară în istoria modernă când statul vecin deţine mai multe rezerve de aur decât România.

Astfel, Ungaria a intrat în rândul multor bănci centrale care şi-au mărit rezervele de aur în ultimii trei ani, pe listă aflându-se şi Polonia, Turcia, Serbia, dar şi ţări precum China, India sau Singapore, relevă o analiză realizată de Tavex România.

Conform datelor Băncii Naţionale a României, deţinerile oficiale de aur ale ţării noastre sunt de 103,6 tone. Dintre acestea, aproximativ 61 de tone (sau 59%) sunt deţinute în seifurile Băncii Angliei. Cu această cantitate, România este pe locul 39 la nivel global în ceea ce priveşte rezervele internaţionale de aur şi pe locul al şaselea în regiunea Europei de Est.

"Scopul principal în deţinerea aurului este că acesta permite menţinerea puterii de cumpărare a banilor, fiind în acelaşi timp şi un instrument de independenţă faţă de infrastructura pieţelor financiare globale", spun experţii Tavex.

Dacă raportăm valoarea aurului deţinut la totalul rezervelor internaţionale, metalul galben are o pondere de 12% în rezerva internaţională a României. De la introducerea noului leu românesc, în 2005, această valoare a fluctuat constant, între 6,24% şi 14,14%. În pofida acestui interval, deţinerile efective de aur s-au modificat prea puţin în termeni cantitativi. Fluctuaţiile sunt cauzate atât de schimbarea preţului internaţional al aurului, cât şi de schimbarea celorlalte active deţinute (precum titlurile de stat). Cum doar anul acesta preţul aurului a crescut cu 25%, este de înţeles că a ajuns să aibă o cotă parte mai mare în totalul rezervelor.

"Recomandările Fondului Monetar Internaţional sunt că aurul ar trebui să reprezinte undeva la 10% din totalul rezervelor internaţionale ale unei ţări. Fiind o recomandare, există devieri între 0% (precum în Canada, Norvegia sau Croaţia, ţări care nu deţin aur deloc) şi 75% (ţări precum Uzbekistan, Portugalia, SUA şi Germania). Desigur, conform acestor recomandări, raportul este menţinut de Banca Naţională a României. Totuşi, într-o lume în care datoriile publice şi private cresc constant - datoria globală raportată la produsul total global este de 333% - şi cu un ritm din ce în ce mai rapid, ar trebui să ne întrebăm dacă un fond format din doar 10 - 12% din aur este suficient pentru a acoperi creanţele diverselor părţi asupra activelor financiare cu venituri fixe (titluri de stat, obligaţiuni corporative, depozite bancare etc.)", a afirmat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România, citat în analiză.

Analiştii companiei precizează că anul acesta a fost marcat de tăierea dobânzilor, cu scopul stimulării creditării pentru a salva economiile de criză, iar valoarea noilor titluri de stat emise e mai mică faţă de cele emise la dobânzi de niveluri record.

Totuşi, BNR nu a considerat necesară extinderea deţinerilor de aur, ultima achiziţie având loc în anul 2002, scopul declarat al BNR fiind să menţină stabil cursul de schimb dintre leu şi euro, care nu este sinonim cu întărirea valorii leului românesc.

Cel mai des întâlnite motivaţii din spatele deţinerii de rezerve internaţionale de către băncile centrale sunt: asigurarea unui fond în caz de situaţii de urgenţă, utilizarea activelor în ceea ce priveşte implementarea politicii monetare, dar şi folosirea acestor rezerve ca ancoră pentru valoarea monedei emise de banca centrală.

Cel mai mare comerciant de aur de investiţii din Europa de Nord şi un jucător din ce în ce mai important pe piaţa din România şi Europa de Sud-Est, Tavex este un membru important al Grupului Tavid, înfiinţat în 1991.

Tavex şi-a deschis porţile în România în 2019 şi are deja trei birouri în Bucureşti şi unul în Cluj. Tavex oferă produse de aur şi argint de investiţii fizice, de înaltă calitate, dar şi servicii de schimb valutar.

Compania este specializată în oferirea de aur de investiţii, inclusiv monede de aur şi lingouri de aur, precum şi argint de investiţii, având în acelaşi timp condiţii atractive de schimb pentru cele 60 de valute.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Veniți pentru ce venituri trebuie completată declarația unică
Marcel Ciolacu
Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn

Centrala de la Mintia primește o turbină de 800 de tone

Continuă lucrările de modernizare a centralei de la...

Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...


pixel