Gergely Gulyas a informat că guvernul de la Budapesta a discutat strategia sa energetică până în 2030 şi aceasta ar urma să includă şi capacitatea rafinăriei Dunărea a grupului petrolier ungar MOL de a procesa mai mult ţiţei non-rusesc.
Amplasată în Europa Centrală, Ungaria este una din ţările din regiune cele mai dependente de importurile de petrol rusesc. Rafinăriile grupului petrolier ungar MOL primesc ţiţeiul rusesc prin conducta Drujba. Această conductă începe în Rusia şi ulterior se împarte în două ramuri, una spre Belarus şi Polonia, iar cealaltă ajunge în Ungaria, Slovacia şi Cehia.
"Ştim că dacă nu va mai veni petrol din Rusia, atunci livrările ar putea să vină doar pe mare, prin oleoductul Adriatic. Însă capacitatea acestei conducte este doar la 70%-80% din cât ar fi necesar", a spus Gergely Gulyas. "Deci este vorba de un proiect de importanţă specială, pe care Ungaria ar dori să îl implementeze împreună cu Croaţia", a adăugat oficialul citat.
Gergely Gulyas a mai spus că energia nucleară, energiile regenerabile, incluzând energia fotovoltaică, precum şi dezvoltarea reţelei electrice naţionale vor fi elemente centrale ale strategiei energetice pe care guvernul de la Budapesta vrea să o finanţeze prin tragerea de fonduri din Mecanismul de redresare şi rezilienţă al UE, după ce se va ajunge la un acord cu eliberarea banilor.
Bruxelles-ul a suspendat eliberarea de fonduri europene către Ungaria din cauza unei dispute cu privire la statul de drept, însă oficialii de la Budapesta speră să obţină deblocarea fondurilor până la mijlocul acestui an.
Citește și Se încing iar spiritele. Rusia cere investigație la Nord Stream
Diverse anchete privind exploziile de la Nord Stream de la sfârșitul lunii septembrie continuă, pe fondul acuzațiilor Rusiei că unele servicii de informații occidentale "ascund ceva".
Refuzul Suediei de a împărtăși informații despre sabotajul de la Nord Stream este "derutant", iar reținerea rezultatelor anchetei înseamnă că "autoritățile suedeze ascund ceva", a declarat luna trecută purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Urme de explozibili au fost găsite în apropierea locurilor unde au avut loc exploziile la gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 din Marea Baltică, a declarat Suedia în noiembrie, precizând că incidentul a fost un "sabotaj grosolan".
Nord Stream 2 nu a fost niciodată pus în funcțiune după ce Germania a eliminat procesul de certificare după invazia rușilor în Ucraina. La rândul său, Rusia a oprit Nord Stream 1 pe termen nelimitat la începutul lunii septembrie, invocând imposibilitatea de a repara turbinele de gaz din cauza sancțiunilor occidentale. ....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...