Ungaria: Ultimatum pentru benzinari să reducă prețurile la carburanți
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
La benzinărie / FOTO: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Companiile respective au două săptămâni la dispoziție pentru a-și ajusta prețurile.

Iar prețurile trebuie ajustate la prețurile medii din Europa Centrală, după cum a precizat ministrul Economiei, Marton Nagy, într-o conferință de presă.

Guvernul premierului Viktor Orban a renunțat la plafonarea prețului la carburanți în decembrie 2022 după ce scăderea drastică a importurilor a provocat o penuriel pe piața internă. Atunci, Executivul de la Budapesta a promis că va interveni din nou dacă prețurile la benzină și motorină vor depăși media regională.

Și iată că așa s-a întâmplat. Marți, Banca Națională a Ungariei a anunțat că marjele la prețurile carburanților s-au lărgit de la eliminarea plafonului, depășind nu numai nivelurile anterioare, ci și valorile medii observate în alte părți zone ale Europei Centrale. „Peste două săptămâni, guvernul va reexamina această problemă, va studia evoluția prețurilor și va interveni cu măsuri dure dacă până atunci benzinarii nu revin la media regională”, a spus Marton Nagy.

Marți, guvernatorul adjunct al Băncii Naționale, Barnabas Virag, a declarat că este justificată orice intervenție care „îndreptă piața spre o scădere durabilă a acestor marje, punând prețurile combustibililor pe o traiectorie descendentă sustenabilă”.

În primul trimestru al anului trecut, inflația anuală în Ungaria a fost de 25%, cea mai mare rată din Uniunea Europeană. În martie anul curent, ea a ajuns la 3,6%, dar economiștii cred că va reveni la 5,4% până la sfârșitul lui 2024, pe măsură ce efectele de bază se estompează și inflația serviciilor rămâne ridicată.

Georgi Deyanov, economist la Morgan Stanley, a declarat că planul Ungariei de a alinia prețurile la combustibili cu media regională ar putea reduce inflația generală cu 20 până la 30 de puncte de bază, crescând șansele de a o menține în marja de toleranță a băncii centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Creşterea economică a SUA, sub estimări

 Creşterea economiei Statelor Unite, mai lentă decât...

Cursul BNR. Leul nu se simte bine, aurul s-a ieftinit

Banca Națională a României a anunțat cursul leului,...

Cine sunt marii actori ai industriei americane a apărării

Companiile de apărare au nevoie de trei lucruri pentru a...

Mega-achizitie pe piața petrolului: 22,5 miliarde de dolari

După o perioadă de câteva luni de liniște, după valul de...

Fondul chinez Silk Road se retrage din capitalul Pirelli

Silk Road Fund, un fond controlat de Beijing, a demarat...


pixel