Unii analiști ”și mai îngrijorați” de o amenințare nucleară după ce Ucraina și-a recucerit din teritoriu

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Umilit de izbânzile fulgerătoare ale Ucrainei pe câmpul de luptă, președintele rus Vladimir Putin se confruntă cu opțiuni din ce în ce mai limitate în încercarea de a schimba cursul invaziei sale care durează de aproape șapte luni.

Criticile din Rusia față de retragerea bruscă din regiunea nord-estică Harkov din ultima săptămână s-au răspândit de la bloggeri naționaliști până la personalități politice importante. Dar forțele sale dețin în continuare poziții cheie în regiunea ucraineană Donbas și duc o luptă aprigă împotriva trupelor ucrainene în apropiere de Herson, în sud. Există semne că Kremlinul ar putea, de asemenea, să redistribuie forțe pentru a proteja Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, în cazul în care Ucraina reușește să străpungă liniile sale. 

La Kremlin, șocul provocat de răsturnarea bruscă de situație de pe câmpul de luptă face tot mai mult loc unei resemnări sumbre și unei determinări de a continua escaladarea luptei, intensificând loviturile asupra infrastructurii Ucrainei în spatele liniilor, potrivit unor persoane familiare cu situația, care au vorbit sub rezerva anonimatului.

În mod public, Rusia neagă că ar viza ținte civile, ceea ce ar reprezenta o încălcare a dreptului internațional. 

Dar, după ce loviturile asupra centralelor electrice au aruncat duminică zone mari din Ucraina în întuneric, Rusia a sporit numărul navelor și submarinelor din Marea Neagră care transportă rachetele sale de croazieră Kalibr, a declarat miercuri Kievul, care a raportat încă mai multe atacuri.

Schimbare de moment

Cu toate acestea, chiar dacă are arme mai multe, Rusia se confruntă în continuare cu un deficit de trupe care oricum au un moral scăzut și este puțin probabil să poată inversa situația dat fiincă Ucraina beneficiază de livrări de arme în continuă creștere din partea Washingtonului și a aliaților europeni. Încercările Kremlinului de a folosi întreruperea aprovizionării cu energie pentru a exercita presiuni asupra Europei nu au erodat până acum sprijinul pentru Ucraina, în timp ce aluziile vagi ale Moscovei la o posibilă escaladare nucleară sună a amenințări deșarte.

"Ne mișcăm într-o singură direcție - înainte și spre victorie", a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite surpriză în orașul strategic Izium, unul dintre zecile de orașe și sate pe care forțele sale le-au recucerit săptămâna trecută.

Putin încă nu vede invazia ca pe o "greșeală", potrivit cancelarului german Olaf Scholz, care a vorbit la telefon cu președintele rus marți.

În Rusia, apelurile publice pentru o poziție mai agresivă sunt din ce în ce mai numeroase. 

"Există un război în desfășurare și nu avem dreptul să-l pierdem", a declarat marți liderul Partidului Comunist, Gennadi  Ziuganov. "Avem nevoie de o mobilizare completă a țării". 

Kremlinul continuă să excludă recrutarea în masă, o măsură care riscă să declanșeze tulburări, în ciuda succesului contraofensivei ucrainene, care a reușit să recucerească peste 6.000 de kilometri pătrați de teritoriu până acum în această lună, dând o lovitură decisivă încercării rusești de a prelua controlul asupra estului. 

"Problema majoră pentru noi în acest moment este lipsa de forță de muncă", a declarat Serghei Markov, consultant politic al Kremlinului. "Armata rusă care luptă în Ucraina este la jumătate din dimensiunea adversarilor noștri ucraineni".

Dar mobilizarea generală probabil că nu ar rezolva problema imediată, deoarece ar fi nevoie de luni de zile pentru a-i antrena pe noii recruți. Iar renunțarea la pretextul retoric că războiul este o "operațiune militară specială" i-ar forța pe rușii obișnuiți, mulți dintre ei fiind în mare parte izolați de el, să se confrunte cu adevărata amploare a conflictului.

În schimb, Putin și comandanții săi vor opta mai degrabă pentru o "cripto-mobilizare", inclusiv prin intermediul unui proiect de lege care ar legaliza formularea cererilor de recrutare prin poștă, mai degrabă decât în persoană, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank american care urmărește războiul în rapoarte zilnice. Scopul ar fi de a "promova recrutarea în serviciul prin contract, prin înșelăciune, constrângere sau prin recompense financiare promise", a declarat ISW în raportul său de marți.

Experții pro-Kremlin de la televiziunea de stat au recunoscut că s-au produs grave răsturnări de situație după ce Ministerul Apărării a prezentat retragerea precipitată a trupelor în fața forțelor ucrainene care avansau superior ca pe o redistribuire. Peste 20.000 de locuitori din zonele eliberate din regiunea Harkov au fugit în Rusia, temându-se de represaliile autorităților ucrainene, a relatat serviciul de știri Tass. Kievul a declarat că va urmări în justiție cetățenii care au colaborat cu forțele de ocupație.

Sugestii nucleare

Partidul loialist "Rusia Justă" a cerut miercuri convocarea unei sesiuni închise a parlamentului în această săptămână pentru a asculta un raport privind situația de pe câmpul de luptă din partea ministrului Apărării, Serghei Șoigu, potrivit Tass. 

Unii critici de odinioară au revenit pentru a susține din nou linia Kremlinului. Omul forte cecen Ramzan Kadîrov, un loialist convins al lui Putin care în weekend a denunțat "greșelile" armatei în operațiune, a avut numai cuvinte de laudă. "Generalii noștri, care au absolvit academiile militare, cunosc bine subtilitățile modului de a face război", a scris el în Telegram. 

"Dar dacă ar fi după mine, aș anunța legea marțială în toată țara și aș folosi orice armă pe care o avem, pentru că astăzi ne luptăm cu întregul bloc NATO", a spus el. Alianța nu desfășoară operațiuni de luptă în Ucraina.

Dmitri Medvedev, fost președinte și acum înalt oficial de la Kremlin, cunoscut pentru declarațiile sale publice temperamentale, a avertizat marți că "campania militară va trece la un alt nivel". 

"Țările occidentale nu vor mai putea să stea în casele și apartamentele lor curate râzând de cât de magistral slăbesc Rusia prin procură", a scris el pe Telegram. "Totul în jurul lor va fi în flăcări. Pământul va arde și betonul se va topi".

Citește și: Încep represaliile împotriva celor care cer demisia lui Vladimir Putin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
București / Foto: Freepik
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Uniunea Europeana
Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ

pixel