Uniunea Europeană a importat mai puțină energie în T2 din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie
Energie
În perioada aprilie-iunie, UE a realizat mai puține importuri de de energie, ca o consecință a sancțiunilor aplicate Rusiei.

După o creştere semnificativă a importurilor de energie în Uniunea Europeană între 2021 şi 2022, scenariul este diferit în 2023, importurile au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv în perioada aprilie-iunie 2023, faţă de perioada similară din 2022, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, importurile de energie ale UE în ceea ce priveşte valoarea au scăzut cu 39,4%, iar în ceea ce priveşte cantitatea au scăzut cu 11,3%, după ce în primele trei luni ale anului s-a înregistrat un declin de 26,5% şi, respectiv, 6,1%.

În ceea ce priveşte cantitatea, ponderea Rusiei în importurile UE de uleiuri petroliere şi gaze naturale a scăzut continuu din trimestrul doi din 2022. Importurile UE de uleiuri petroliere din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 8,7 milioane tone în trimestrul doi din 2022 la 1,6 milioane tone în trimestrul doi din acest an (un declin de 82%), dar, în contrast, importurile de la partenerii din afara UE, exceptând Rusia, au urcat cu 5,8 milioane tone, de la 31,5 milioane tone la 37,3 milioane tone.

Ponderea Rusiei în importurile totale ale UE de uleiuri petroliere a fost 4% în trimestrul doi din 2023, de la un nivel de 21,6% în perioada similară din 2022.

 

Importurile de gaze naturale ale UE

 

Şi importurile UE de gaze naturale au scăzut semnificativ (cu 17% în ceea ce priveşte cantitatea) în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, în urma planului UE de reducere a consumului de gaze.

Importurile UE de gaze naturale din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 5,1 milioane tone în trimestrul doi din 2022 la 2,5 milioane tone în trimestrul doi din acest an.

Dacă în trimestrul doi din 2022 Rusia era principalul furnizor al UE de uleiuri petroliere, cu o pondere de 15,9% din totalul importurilor UE, în trimestrul doi din 2023 Rusia era doar pe locul 12, cu o pondere de 2,7%, un declin de 13,2 puncte procentuale (pp) comparativ cu 2022. În acelaşi timp, a crescut ponderea importurilor din Norvegia (3,5 pp), Kazahstan (3,2 pp), Statele Unite (2,1 pp) şi Arabia Saudită (2,3 pp).

Situaţia este similară pentru gaze naturale în stare gazoasă, statele membre UE apelând la alte surse de aprovizionare. Ponderea Rusiei a scăzut cu 14,5 pp, la 13,8% din totalul importurilor UE, dar au crescut semnificativ ponderile Algeriei (9,3 pp) şi Norvegiei (6,2 pp). În trimestrul doi din 2023, principalul furnizor al UE a fost Norvegia (cu o pondere de 44,3% din totalul importurilor UE), fiind urmată de Marea Britanie (17,8%) şi Algeria (16,5%).

În privinţa gazelor naturale lichefiate (GNL), în trimestrul doi din 2023 SUA au fost principalul furnizor al UE (cu o pondere de 46,4% din totalul importurilor UE), fiind urmate de Rusia (12,4%), Qatar (10,9%), Algeria (9,9%) şi Nigeria (5,1%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un început frumos
Gabriela Nistor, CEO Salt Bank
Bani
ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Cip / sursa foto: Freepik.com

Google atacă dominația Nvidia și lansează Ironwood

Alphabet dezvăluie cipul Ironwood, dedicat exclusiv...

Apple

Panică majoră la Apple. Gest disperat al companiei

Gigantul american din domeniul tehnologiei Apple a...

Project 2025 / Foto: DonkeyHotey / Flickr
Totul crește / FOTO: Freepik
Mihai Daraban
electricitate
O persoană numără bani / Foto: DCBusiness
Peter Navarro și Donald Trump
La benzinărie / FOTO: Freepik
Francois Villeroy de Galhau / FOTO: Wikipedia
Reciclare / Foto: Freepik
Bebeluș / FOTO: Freepik
Bogdan Ivan
Sigla Renault
Dolari / Foto: Freepik

Dolarul își revine din amețeală și urcă în fața euro

Dolarul american și-a recăpătat din avânt, după ce...

Nu toți acceptă însă / FOTO: Freepik

China caută aliați împotriva tarifelor impuse de SUA

O încercare ce se dovește însă destul de dificilă. 

Foto: Freepik.com

Acțiunile chineze ar putea fi radiate din SUA

Un risc crescut, dar fără măsuri iminente.

Depozit
Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel