Uniunea Europeană a importat mai puțină energie în T2 din 2023

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie
Energie
În perioada aprilie-iunie, UE a realizat mai puține importuri de de energie, ca o consecință a sancțiunilor aplicate Rusiei.

După o creştere semnificativă a importurilor de energie în Uniunea Europeană între 2021 şi 2022, scenariul este diferit în 2023, importurile au scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv în perioada aprilie-iunie 2023, faţă de perioada similară din 2022, arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, importurile de energie ale UE în ceea ce priveşte valoarea au scăzut cu 39,4%, iar în ceea ce priveşte cantitatea au scăzut cu 11,3%, după ce în primele trei luni ale anului s-a înregistrat un declin de 26,5% şi, respectiv, 6,1%.

În ceea ce priveşte cantitatea, ponderea Rusiei în importurile UE de uleiuri petroliere şi gaze naturale a scăzut continuu din trimestrul doi din 2022. Importurile UE de uleiuri petroliere din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 8,7 milioane tone în trimestrul doi din 2022 la 1,6 milioane tone în trimestrul doi din acest an (un declin de 82%), dar, în contrast, importurile de la partenerii din afara UE, exceptând Rusia, au urcat cu 5,8 milioane tone, de la 31,5 milioane tone la 37,3 milioane tone.

Ponderea Rusiei în importurile totale ale UE de uleiuri petroliere a fost 4% în trimestrul doi din 2023, de la un nivel de 21,6% în perioada similară din 2022.

 

Importurile de gaze naturale ale UE

 

Şi importurile UE de gaze naturale au scăzut semnificativ (cu 17% în ceea ce priveşte cantitatea) în trimestrul doi din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, în urma planului UE de reducere a consumului de gaze.

Importurile UE de gaze naturale din Rusia au scăzut de la o medie lunară de 5,1 milioane tone în trimestrul doi din 2022 la 2,5 milioane tone în trimestrul doi din acest an.

Dacă în trimestrul doi din 2022 Rusia era principalul furnizor al UE de uleiuri petroliere, cu o pondere de 15,9% din totalul importurilor UE, în trimestrul doi din 2023 Rusia era doar pe locul 12, cu o pondere de 2,7%, un declin de 13,2 puncte procentuale (pp) comparativ cu 2022. În acelaşi timp, a crescut ponderea importurilor din Norvegia (3,5 pp), Kazahstan (3,2 pp), Statele Unite (2,1 pp) şi Arabia Saudită (2,3 pp).

Situaţia este similară pentru gaze naturale în stare gazoasă, statele membre UE apelând la alte surse de aprovizionare. Ponderea Rusiei a scăzut cu 14,5 pp, la 13,8% din totalul importurilor UE, dar au crescut semnificativ ponderile Algeriei (9,3 pp) şi Norvegiei (6,2 pp). În trimestrul doi din 2023, principalul furnizor al UE a fost Norvegia (cu o pondere de 44,3% din totalul importurilor UE), fiind urmată de Marea Britanie (17,8%) şi Algeria (16,5%).

În privinţa gazelor naturale lichefiate (GNL), în trimestrul doi din 2023 SUA au fost principalul furnizor al UE (cu o pondere de 46,4% din totalul importurilor UE), fiind urmate de Rusia (12,4%), Qatar (10,9%), Algeria (9,9%) şi Nigeria (5,1%).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani
Friedrich Merz / FOTO: Wikipedia

Germania: Conservatorii în frunte. AfD, scor istoric

Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...

Muncitori montează panouri solare pe acoperișul unei case / Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Germania / FOTO: Unsplash
Trebuie să pună mâna pe carte / FOTO: Freepik
Meta
Consultând evoluția bursei / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com

BCE ar putea reduce dobânda la 2% până în vară

Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...

Santorini / FOTO: Freepik

La Santorini pământul s-a mai calmat. Ce spun specialiștii

Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică

Dispreț total
comertul online - FOTO: Freepik@narawit_sukkasemsakorn
Volodimir Zelenski Ursula von der Leyen / Foto: president.gov.ua

Cum vor europenii să-l ajute pe Zelenski în fața lui Trump

Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...

Volodimir Zelenski / Foto: Președinția Ucrainei
BMW electric
munca la gri - FOTO: Freepik@creativeart
Javier Milei
starlink - FOTO: Freepik@alicephoto

Țara care plătește abonamentul Starlink pentru Ucraina

Care este țara europeană care plătește abonamentul...

Contor electric
Bună dimineața! O zi liniștită! / FOTO: Unsplash

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...

Este o veste bună pentru cele doua banci
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup

pixel