În ultimele decenii, Europa a încercat să îşi construiască propriul acces la spaţiu, independent de pionierii din acest domeniu, Statele Unite şi Rusia, înregistrând succese notabile, precum rachetele din gama Ariane şi sistemul de navigaţie prin satelit Galileo, un rival al sistemului american GPS.
Însă apariţia recentă a concurentului american SpaceX şi a rachetelor sale reutilizabile, în conjuncţie cu progresele rapide ale Chinei, ce includ şi prima plasare cu succes a unei sonde pe faţa nevăzută a Lunii, reuşită anul trecut, oferă ambiţiilor europene din acest sector de activitate un caracter de urgenţă.
Piața petrolului. China are un plan care va da totul peste cap
"Spaţiul reprezintă unul dintre punctele forte ale Europei şi ne oferim astfel mijloacele necesare pentru a accelera dezvoltarea acestui domeniu", a declarat într-un interviu pentru Reuters comisarul european Thierry Breton, printre ale cărui atribuţii se află şi sectorul spaţial.
Thierry Breton, fostul director francez al companiei Atos, specializată în IT, a dezvăluit că, pentru prima dată, bugetul UE va fi folosit pentru a sprijini noile tehnologii să lanseze rachete, inclusiv unele care vor fi reutilizabile.
UE va semna pentru prima dată un acord în valoare de 1 miliard de euro cu Arianespace, cu clauze de garantare care îi vor oferi acestei companii o vizibilitate mai mare, în schimbul intensificării inovaţiilor.
"SpaceX a redefinit standardele pentru lansatoarele spaţiale, aşadar Ariane 6 este un pas necesar, dar nu şi obiectivul final: trebuie să începem să ne gândim de pe acum la Ariane 7", a declarat Thierry Breton.
Thierry Breton, care speră că executivul UE - Comisia Europeană - va aloca 16 miliarde de euro pentru sectorul spaţial în următorul său buget, a precizat că va propune înfiinţarea unui Fond European pentru Spaţiu în valoare de 1 miliard de euro, ce va fi utilizat pentru sprijinirea companiilor de tip start-up. El doreşte, de asemenea, să iniţieze o competiţie pentru a oferi start-up-urilor acces liber la producţia de sateliţi şi de lansatoare spaţiale, cu scopul de a stimula inovaţia.
În ceea ce priveşte sistemul de navigaţie prin satelit Galileo, Thierry Breton a dezvăluit că va devansa pentru sfârşitul anului 2024, în loc de 2027, momentul lansării unei noi generaţii de sateliţi, "cei mai moderni din lume", care pot interacţiona între ei şi furniza un semnal mai precis.
El doreşte lansarea unui nou sistem de sateliţi care să ofere internet de mare viteză pentru toţi europenii şi începerea lucrărilor la un sistem de Management al Traficului Spaţial care să evite coliziunile, care devin tot mai probabile odată cu creşterea rapidă a numărului de sateliţi plasaţi pe orbita Terrei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...