Universitățile de top se îmbogățesc într-un ritm amețitor
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Harvard
Harvard
Ritmul cu care universitățile de top din Statele Unite ale Americii se îmbogățesc este unul amețitor.

Câștigul din investiții în ultimul an fiscal pentru cele opt universități de top: aproximativ 50 de miliarde de dolari, pentru un total de peste 190 de miliarde de dolari în active.

La fel ca și hiper-bogații Americii, universitățile de elită ale națiunii acumulează averi uriașe cu o viteză uimitoare - dar acest proces ridică unele întrebări incomode.

În cadrul dezbaterilor actuale privind costul și valoarea unei educații universitare, două probleme cheie se profilează. Prima: În ce măsură ar trebui instituțiile bogate precum Harvard, cu prețuri care se apropie de 80.000 de dolari pe an, să împartă averea lor în creștere cu studenții? Și ar trebui ca acestea să plătească mai multe taxe?

Având în vedere noua lor bogăție, școlile consolidează ajutorul financiar și încearcă să îmbunătățească accesibilitatea pentru familiile cu venituri mici. Ele măresc beneficiile facultăților și ale personalului și folosesc, de asemenea, o parte din bani pentru a compensa impactul financiar al pandemiei Covid-19.

Lovitură de grație pentru universitățile Oxford și Cambridge

În același timp, facultățile fac lobby împotriva unei taxe pentru școlile cu dotări de cel puțin 500.000 de dolari pe student, de când a fost adoptată în 2017 ca parte a unei reforme fiscale conduse de republicani. Aceasta afectează aproximativ mai multe școli, inclusiv Harvard, Yale și Princeton. Planul democrat anunțat în septembrie pentru agenda economică de 3.500 de miliarde de dolari de atunci a președintelui Joe Biden a redus taxa atât timp cât școlile abordau costurile de școlarizare. Dar această prevedere a fost eliminată la începutul lunii noiembrie.

"Așteptările acestor colegii trebuie să fie mai mari", a declarat Bob Shireman, subsecretar adjunct al Departamentului pentru Educație în administrația Obama.

Colegiile nu trag din dotările lor ca dintr-un cont bancar. Cheltuielile anuale cu dotările sunt adesea determinate de o medie de trei sau cinci ani a câștigurilor din investiții, iar donatorii pot restricționa modul în care sunt cheltuiți banii. Șefii de investiții din școli avertizează că nu vor produce astfel de randamente în fiecare an. 

La Yale, valoarea fondului de investiții a crescut cu 11 miliarde de dolari în ultimul an fiscal. Școala a alocat 3 milioane de dolari pentru creșterea ajutorului financiar pentru studenți și intenționează să reducă cu peste 30% suma cu care studenții trebuie să contribuie la educația lor. De asemenea, adaugă o indemnizație pentru îngrijirea copiilor angajaților și cadrelor didactice, îmbunătățiri la politica sa de concediu parental și intenționează să crească sprijinul financiar pentru orașul New Haven, Connecticut.

Yale a oferit detalii miercuri și a declarat că va oferi orașului 52 de milioane de dolari în plus pe parcursul a șase ani, ceea ce face ca contribuția sa totală să fie de aproximativ 140 de milioane de dolari în această perioadă. Yale va crea, de asemenea, un centru pentru a ajuta orașul să se dezvolte "din punct de vedere economic într-un mod care să aducă beneficii tuturor locuitorilor din New Haven".

Harvard, care a înregistrat o creștere a valorii fondului său de investiții de 11 miliarde de dolari pentru anul încheiat în iunie, a majorat suma pe care fondul o distribuie la bugetul școlii cu 2,5% în loc de 1%, cât era planificat.

Școala a declarat că oferă aproximativ 600 de milioane de dolari în ajutoare financiare și a suspendat înghețarea angajărilor pentru 2020 pentru angajații nesindicalizați. Harvard spune că 20% dintre studenții de la licență nu plătesc nimic pentru a participa și mai mult de jumătate primesc burse bazate pe finanțele familiei. 

Vestea despre performanța investițiilor Harvard a venit în timp ce administrația se afla în negocieri contractuale cu Sindicatul studenților absolvenți de la Harvard, care reprezintă aproximativ 4.500 de lucrători studenți care predau și fac cercetare. Opt luni de discuții s-au încheiat luni cu un acord provizoriu pe patru ani care include o majorare a salariilor de 5% în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel