Universul ascuns al „snack-barurilor” japoneze

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe o stradă din Tokyo / FOTO: https://www.tripadvisor.com/
Pe o stradă din Tokyo / FOTO: https://www.tripadvisor.com/
Pe o stradă din Tokyo mărginită de panouri cu neon, în vârful unei scări înguste, o ușă banală conduce spre un „snack bar”, un loc popular printre japonezi, dar aproape invizibil pentru turiști. Până acum.

De vorbă cu ”mama”

Aceste baruri confortabile, retro, adesea amplasate la etajele superioare ale clădirilor, sunt în general conduse de o femeie supranumită „mama”, care-i ține de vorbă pe clienți în timp ce le servește băuturi, alune, calmari uscați și alte gustări.

Deși „snack”-urile fac parte integrantă din viața de noapte japoneză, natura lor discretă poate fi intimidantă, mai ales pentru cei care nu vorbesc limba țării. Pentru ei, o agenție a decis să ofere tururi ghidate la snack-baruri precum „Kuriyakko”, din cartierul Tokyo Shimbashi.

Nu știam cum se intră 

Înăuntru, o lumină blândă invită la relaxare, iar o familie de americani cântă, pe un ton tihnit, hituri precum „Hey Jude” și „Take Me Home, Country Roads”. Sunt rudele Norei, care a locuit în Japonia și care a rezervat un astfel de tur pentru părinții, sora, mătușa și unchiul ei. 

„Vedeam peste tot astfel de localuri, dar nu prea știam cum se intră și ce se întâmplă acolo”, povestește tânăra de treizeci de ani, stabilită acum la San Francisco și care a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliștii de la France Presse.

Cum au apărut 

„Familia mea nu merge des în Japonia, așa că a fost o ocazie bună să trăiască o experiență reală a culturii acestor baruri” într-un mod „jovial” și „intim”. Ghidul agenției Snack Yokocho a explicat cum se comandă, în japoneză, un whisky și vin de prune „umeshu” și cum se spune „noroc” („kanpai!”).

Potrivit Snack Yokocho, Japonia are aproximativ 100.000 de snack-baruri, conduse, de regulă de femei. Iar accentul se pune  pe conversația prietenoasă, pe schimb de impresii. Un fel de loc pentru povești. 

Cum au apărut aceste localuri? Încercând, după al Doilea Război  Mondial să mai câștige un ban, unele femei au „pus o simplă cutie de lemn în stradă și au început să servească acolo băuturi și gustări”. 

Față în față 

Cine sunt clienții? Persoane divorțate, care și-au crescut singuri copiii și care, după ce acasă toată lumea s-a culcat, vin aici să mai schimbe o vorbă cu ”mama”, care îi ascultă cu răbdare și blândețe. 

”În zilele noastre, oamenii au tendința de a vorbi pe rețelele sociale, dar după o zi proastă, comunicarea față în față devine un leac pentru supărare. Într-un snack bar, oamenii se pot privi în ochi și se pot cunoaște foarte repede, chiar și străini.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa / Foto: Freepik
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel