Unul dintre cele mai TRĂSNITE JAFURI din istorie. A furat PENE

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O poveste despre o pasiune care aproape că i-a distrus viața
O poveste despre o pasiune care aproape că i-a distrus viața
O poveste care datează dind 2009, dar care fascinează prin ineditul ei. S-a întâmplat în micul orășel Tring, din comitatul Hertfordshire, în Marea Britanie. Un necunoscut a furat din Muzeul de Istorie a Naturii aproximativ 300 de exponate: pasări exotice împăiate. Ulterior s-a aflat că hoțul era un tânăr dintr-o familie înstărită, un muzician de excepție, student la Academia Regală de Muzică. Ce l-a împins la un asemenea gest?

Edwin Rist a rămas în memoria profesorilor și colegilor săi ca un excelent flautist. Născut la New-York, el s-a mutat, împreună cu familie, în Valea Hudson. În copilărie, a primit educație acasă, după care s-a dovedit un elev și student silitor la Londra. Nu a fost niciodată un copil sau adolescent problemă. 

A avut însă și o altă pasiune alături de muzică: pescuitul. Despre acest sport, Edwin a aflat la vârsta de 10 ani, când, întâmplător, a dat peste videoclipul clubului Orvis despre confecționarea momelilor pentru pește, mai precis musca. Puștiul a fost fascinat de cele văzute: alerga prin casă, la bucătărie, în pod, peste tot, în căutarea materialelor necesare. Avea nevoie în special de pene special și de blăniță de iepure. 

Cu timpul s-a perfecționat, ba chiar a început să meargă la întâlniri speciale și festivaluri pentru pescari, unde se vorbea despre meșteritul momelilor. La una dintre aceste reuniuni a cunoscut un specialist în pescuitul somonului. Care avea 60 de muște de somon absolut superbe: colorate, perfecte, adevărate bijuterii, totul confecționat conform schemelor din secolului al 19-lea. Se pare că atunci s-a produs un declic.

Citește și Vrăjitoarea de pe Wall Street. A devenit cea mai bogată din lume

Edwin nu mai știa altceva decât aceste momeli. În timpul liber nu făcea altceva decât să caute pene frumoase, colorate, să citească și să vizioneze videoclipuri pe această temă. Edwin a intrat într-un fel de ”cursă a înarmării” cu alți pescari și atins un nivel de măiestrie atât de ridicat, încât redactorul revistei ”Fly Tyer” l-a poreclit, în 2005, ”future of fly-tying”. Dar Edwin nu s-a declarat mulțumit. Dorea mai mult, dorea ceva extraordinar, ceva nemaivăzut. 

Confecționarea muștelor artificiale este o îndeletnicire cu o lungă istorie și tradiții, care a înflorit în epoca victoriană și care a renăscut la sfârșitul secolului trecut. Rețetele vechi de 150 de ani reprezintă subiect de nesfârșite dezbateri între amatori și profesioniști. Unii dintre ei sunt într-atât de extravaganți, încât sunt dispuși să cheltuiască sume uriașe pentru penele unor păsări rare, multe protejate de legi internaționale. 

Când Edwin a plecat la studii la Londra, el a primit un email de la unul dintre mentorii lui, care i-a povestit despre un loc uimitor - Muzeul de Istorie a Naturii din Tring, care adăpostește una dintre cele mai mari colecții ornitologice din lume. Pe 5 noiembrie, tânărul a trecut pragul instituției. Și-a trecut numele în registrul vizitatorilor și a solicitat permisiunea de a fotografia exponatele pentru o lucrare. Edwin a fost atât de convingător, încât directorul muzeului l-a condus personal în depozit, unde l-a lăsat singur cu uriașele dulapuri cu păsări rare. 

A fotografiat, a mângâiat păsările, a străbătut coridoarele lungi, a luat notițe. Opt luni i-au trebuit pentru a-și pune la punct planul de a fura acele minunății. În seara zilei de 23 iunie 2009, Edwin a susținut un concert la Londra, apoi a luat un uriaș geamantan gol și a luat trenul până la Tring. 45 de minute mai târziu era deja la locul faptei. Cățărându-se pe acoperiș, el a tăiat unul dintre geamurile de aerisire, coborând în interiorul clădirii cu ajutorul unei funii. 

În câteva ore, el a sustras 299 de exponate. Se pare că a avut însă și noroc. La un moment dat s-a declanșat alarma, dar în alt corp al muzeului. În plus, era un meci de fotbal la televizor și întreg personalul de pază era concentrat asupra jocului. Edwin a fost depistat de poliție după aproape un an. S-a reușit, de asemenea, recuperarea a 174 de păsări rare, dar numai 100 în stare intactă. Edwin a fost arestat în 2010. Dar nu a primit o pedeapsă grea: doar un an de închisoare cu suspendare și o amendă de 125.150 de lire sterline. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel