Urmările deciziilor premierului Cîțu: România se împrumută foarte scump
Autor: DCBusiness Team | 03 sep, 16:56
Cîțu: Nu vreau să mai închidem activitățile economice la peste 3 la mie
Cîțu: Nu vreau să mai închidem activitățile economice la peste 3 la mie
Demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion de către Florin Cîțu are urmări mult mai grave: decizia lui Cîțu a dus la majorarea ratelor de dobândă din piaţa secundară la titlurile de stat, iar rata dobânzii pe scadenţa de 10 ani a urcat la 3,97%, cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Florin Cîţu l-a demis miercuri seară pe Stelian Ion, ministrul Justiţiei din partea USR Plus, premierul acuzându-l de şantaj după ce Ion nu a avizat programul de investiţii de 10 miliarde de euro, Anghel Saligny, intitulat informal PNDL 3, cu care Cîţu încearcă să-şi cumpere susţinerea liderilor PNL în perspectiva congresului intern din 25 septembrie.

Stelian Ion susține că actul normativ care trebuia avizat nu ajunsese însă în original la Justiţie, ceea ce înseamnă că termenul de 4 zile în care se dă avizul invocat de Cîţu nu începuse să curgă.

Criza declanșată de decizia premierului are urmări și în piața valutară, cursul euro/leu înregistrând, pentru a doua zi consecutiv, un nou maxim istoric, de 4,9416 lei.

Cîțu a mai provocat cursului de schimb un șoc similar și atunci când l-a demis în mod neaşteptat şi cu explicaţii neclare pe Alexandru Nazare, fostul ministrul al Finanţelor, în data de 8 iulie, după ce premierul i-a cerut demisia cu o zi înainte de emisiunea de eurobonduri prin care guvernul a atras de pe pieţele externe 3,5 miliarde de euro pe două scadenţe, 9 ani şi 20 de ani.

G Ad:

Creșterea cursului euro va majora prețurile la produsele importate, dar și la serviciile care se raportează la cursul euro/leu, cum sunt cele din telecomunicaţii, remarcă ziarul Bursa.

Costurile de finanţare mai ridicate înseamnă o presiune mai mare pe buget, care a ajuns la un deficit de peste 7% şi la un necesar brut de finanţare de 134 miliarde de lei, din care a fost acoperit doar circa 66%.

Guvernul se împrumută mai scump pe toate scadenţele comparativ cu costurile de finanţare de luna trecută.

Dacă acum șase luni Guvernul se împrumuta pe 10 ani la o rată a dobânzii de 3,13%, aceasta a urcat ieri până la 3,97%, o creștere de 26%.

La acestea se mai adaugă și maximele istorice pentru preţul angro al gazelor tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri.

Demiterea ministrului justiției mai are o miză serioasă: numirea şefilor de parchete. Stelian Ion nu discutase, în prealabil, cu preşedintele Iohannis şi oamenii lui în legătură cu procedura de selecţie a procurorilor şefi, fostul ministru al justiției afirmând ieri că "a primit mai multe semnale că nu e în regulă" să coordoneze el procedura de numire a şefilor de parchete, "ci altcineva, pentru a avea un deznodământ de dinainte ştiut", miza fiind controlul politic asupra justiţiei pe care PNL şi preşedintele Iohannis încearcă să şi-l păstreze.

Dan Barna, copreşedinte USRPlus, a anunţat că a început să strângă semnături pentru moţiunea de cenzură anti-Cîţu.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară (miercuri - n.r.) după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic", a scris Barna pe pagina sa de Facebook.

Ştiri Recomandate

Metrorex ia MĂSURI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Metrorex va implementa măsuri pentru prevenirea...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro