Urmările deciziilor premierului Cîțu: România se împrumută foarte scump

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cîțu: Nu vreau să mai închidem activitățile economice la peste 3 la mie
Cîțu: Nu vreau să mai închidem activitățile economice la peste 3 la mie
Demiterea ministrului Justiţiei Stelian Ion de către Florin Cîțu are urmări mult mai grave: decizia lui Cîțu a dus la majorarea ratelor de dobândă din piaţa secundară la titlurile de stat, iar rata dobânzii pe scadenţa de 10 ani a urcat la 3,97%, cel mai ridicat nivel din ultimul an.

Florin Cîţu l-a demis miercuri seară pe Stelian Ion, ministrul Justiţiei din partea USR Plus, premierul acuzându-l de şantaj după ce Ion nu a avizat programul de investiţii de 10 miliarde de euro, Anghel Saligny, intitulat informal PNDL 3, cu care Cîţu încearcă să-şi cumpere susţinerea liderilor PNL în perspectiva congresului intern din 25 septembrie.

Stelian Ion susține că actul normativ care trebuia avizat nu ajunsese însă în original la Justiţie, ceea ce înseamnă că termenul de 4 zile în care se dă avizul invocat de Cîţu nu începuse să curgă.

Criza declanșată de decizia premierului are urmări și în piața valutară, cursul euro/leu înregistrând, pentru a doua zi consecutiv, un nou maxim istoric, de 4,9416 lei.

Cîțu a mai provocat cursului de schimb un șoc similar și atunci când l-a demis în mod neaşteptat şi cu explicaţii neclare pe Alexandru Nazare, fostul ministrul al Finanţelor, în data de 8 iulie, după ce premierul i-a cerut demisia cu o zi înainte de emisiunea de eurobonduri prin care guvernul a atras de pe pieţele externe 3,5 miliarde de euro pe două scadenţe, 9 ani şi 20 de ani.

Creșterea cursului euro va majora prețurile la produsele importate, dar și la serviciile care se raportează la cursul euro/leu, cum sunt cele din telecomunicaţii, remarcă ziarul Bursa.

Costurile de finanţare mai ridicate înseamnă o presiune mai mare pe buget, care a ajuns la un deficit de peste 7% şi la un necesar brut de finanţare de 134 miliarde de lei, din care a fost acoperit doar circa 66%.

Guvernul se împrumută mai scump pe toate scadenţele comparativ cu costurile de finanţare de luna trecută.

Dacă acum șase luni Guvernul se împrumuta pe 10 ani la o rată a dobânzii de 3,13%, aceasta a urcat ieri până la 3,97%, o creștere de 26%.

La acestea se mai adaugă și maximele istorice pentru preţul angro al gazelor tranzacționate la Bursa Română de Mărfuri.

Demiterea ministrului justiției mai are o miză serioasă: numirea şefilor de parchete. Stelian Ion nu discutase, în prealabil, cu preşedintele Iohannis şi oamenii lui în legătură cu procedura de selecţie a procurorilor şefi, fostul ministru al justiției afirmând ieri că "a primit mai multe semnale că nu e în regulă" să coordoneze el procedura de numire a şefilor de parchete, "ci altcineva, pentru a avea un deznodământ de dinainte ştiut", miza fiind controlul politic asupra justiţiei pe care PNL şi preşedintele Iohannis încearcă să şi-l păstreze.

Dan Barna, copreşedinte USRPlus, a anunţat că a început să strângă semnături pentru moţiunea de cenzură anti-Cîţu.

"Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorităţi sunt astăzi semnături pe moţiunea de cenzură pe care am anunţat-o aseară (miercuri - n.r.) după demiterea abuzivă şi lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toţi parlamentarii responsabili şi interesaţi ca această criză politică declanşată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puţin. Cerem celorlalte forţe politice să nu intre în tergiversări şi jocuri politicianiste, să depunem şi să votăm urgent moţiunea. E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîţu trebuie să plece. Este o moţiune necesară şi poate fi evitată doar dacă Florin Cîţu îşi dă demisia de onoare sau coalţia îi retrage sprijinul politic", a scris Barna pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Se elimină unele taxe

Schimbare majoră în Codul fiscal: Dispar o serie de obligații 

Se taie contribuții! Guvernul elimină o parte din taxele...

Reprezentanți ai Confederaţiei Patronale Concordia
Tiktok
Wall Street. Foto: Freepik.com
Ilie Bolojan
Port petrolier pe insula Karg
Taxele vamale ar putea fi amânate
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Ford

Ford anunţă un program de concedieri voluntare

Ford anunţă un program de concedieri voluntare la uzina...

Steagul Bulgariei
Freepik.com
Freepik.com
Salariu / Foto: pexels.com

Scădere a salariului mediu net. Cifre oficiale de la INS

Câştigul salarial mediu brut în România a scăzut cu...

Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm

Protest în faţa Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor

Sindicaliştii din ANAR protestează, vineri, în faţa...

Foto: Freepik.com
Bitcoin / FOTO: Freepik
Foto: Facebook Alexandru Nazare
Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto ilustrativ / Foto: Freepik
Blue Air

Blue Air a intrat în faliment

Infinexa a deschis procedura de faliment pentru compania Blue Air Aviation,...

Curs valutar
Consiliul Concurenței / Foto: DCBusiness
Avion / FOTO: Freepik
O nouă zi cu pierderi
Evaziune fiscală / Foto: Freepik
Investiție imobiliară / Foto: Freepik
ASEAN 2025

pixel