Urmează o criză imobiliară? La ce ne putem aștepta
Autor: Oana Pavelescu | 16 mai, 10:00
Piața imobiliară, afectată de criză / Foto: Freepik
Piața imobiliară, afectată de criză / Foto: Freepik
EXCLUSIV
Cu un război lângă granița României care amenință să se extindă și după o pandemie care dăduse deja peste cap tot sistemul economic intern și internațional, sectorul imobiliar nu este ocolit de probleme.

Profesorul Mircea Coșea a declarat pentru DCBusiness că în România este posibil să apară pe piața imobiliară ceva ceea ce ar putea semăna cu o criză ”pentru că prețurile cresc foarte mult, materiile prime, toate materialele cresc. În România noi nu le producem, le importăm și importăm odată cu ele și inflația. Deci trebuie să apară ceva”. 

Analistul a vorbit și despre interesul de a investi în imobiliare și a explicat că: ”Pe de altă parte există și o tendință a celor care vor să investească în ceva, de a investi în imobiliar dar nu în această perioadă. Pentru că atâta timp cât există un pericol de război oamenii se feresc să investească în imobiliare. Vedeți că mulți chiar se grăbesc să plece din România pentru că le e frică de război. Deci da! Eu cred că va fi o criză, nu foarte puternică, dar va fi”, a spus profesorul Coșea și a adăugat că: ”Eu cred că ar trebui ca statul să aibă ceva de spus în această chestiune pentru că imobiliarul este legat în România de problema demografiei. Deci în momentul în care familiile tinere nu mai pot să aibă acces la o casă, acasă la cumpărare sau închirieri, statul ar trebui să intervină cumva, prin niște subvenții, prin niște ajutoare, prin niște programe mai bine puse la punct decât Noua casă”.

Citește și: Programul Prima Casă, amenințat de creșterea inflației? Adrian Negrescu lămurește lucrurile

În privința creditelor, Mircea Coșea spune că: ”Luarea de credite se îngreunează și ea pentru că ROBOR-ul care crește în permanență elimină persoanele dornice de împrumuturi de la  această posibilitate, cel puțin pe o anumită perioadă. Deci, cred că există în mod sigur o legătură între criza generală, care ne apasă, o criză de natură structurală, de natură militară, de natură pandemic alimentară, toate crizele astea care au apărut, nu pot să ocolească sectorul imobiliar”.

Analistul a atras atenția că ”ar trebui să existe o analiză mai atentă a sectorului imobiliar pentru că aici există, cum spuneam, o legătură foarte puternică în România între sectorul imobiliar și problema demografiei, o chestiune uitată de toate guvernele din ultimii 30 de ani. Dacă se dorește ca această problemă să fie o oportunitate în criză,  atunci cred că ar putea să existe niște inițiative de programe de ajutorare. Dar asta e doar o idee! Nu cred că va fi pusă în practică pentru că și așa statul român are probleme cu bugetul atât de mari încât cred că nu va mai face și așa”.

Citește și: Profesorul Coșea: Nu putem reduce efectele crizei la situația din Ucraina

Revenind asupra evoluției creditelor, profesorul Mircea Coșea a spus că acestea ”se vor scumpi pentru că ROBOR acționează asupra tuturor creditelor. Nu numai asupra creditelor imobiliare. Dacă anumite bănci vor dori să creeze niște oportunități, adică pentru anumite sectoare să ofere mai multe facilități, da, dar nu cred că se va putea face în această perioadă. Perioada e prea complicată, prea lipsită de predictibilitate, prea nesigură pentru ca cine să se aventureze în programe care să nu aibă o finalitate sigură. Așa încât, după părerea mea, și creditele pentru casă, ca și toate celelalte credite, vor fi inhibate pentru că ROBOR este prea mare, adică dobânda în general”, a conchis analistul Mircea Coșea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe