Urmează „o iarnă a nemulțumirii mondiale”. Șeful ONU avertizează liderii lumii să se pregătească pentru „marile provocări ale epocii”
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Secretarul general al ONU i-a avertizat marţi pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei "ierni a nemulţumirii mondiale", din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei, relatează AFP şi dpa.

"Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde", şi cu toate acestea "suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială", a remarcat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU.

"Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre", a subliniat el. "Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont", a atenţionat secretarul general al ONU.

În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este "paralizată", a denunţat acesta, evocând "ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud".

"Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice", a explicat Guterres, insistând că "nu putem continua aşa".

"Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre", a constatat secretarul general al ONU, avertizând că "nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o 'coaliţie a celor doritori ' ''. ''Avem nevoie de o coaliţie a lumii", a conchis Antonio Guterres.

Criza energetică. Șeful Aramco: Soluțiile europene sunt lipsite de viziune

Șeful gigantului petrolier saudit Aramco a declarat că planurile europene de plafonare a facturilor la energie pentru consumatori și de taxare a companiilor energetice nu reprezintă soluții pe termen lung, ce pot fi utile în cazul actualei crize energetice globale. 

"Înghețarea sau plafonarea facturilor la energie poate ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu abordează cauzele reale și nu reprezintă o soluție pe termen lung", a declarat directorul general Amin Nasser în cadrul unui forum din Elveția. "Impozitarea companiilor atunci când doriți ca acestea să crească producția nu este în mod clar utilă."

În întreaga Europă, guvernele au cheltuit sute de miliarde de euro pe reduceri de taxe, subvenții și ajutoare pentru a face față unei crize energetice care duce la creșterea inflației, forțând industriile să oprească producția și majorând facturile înainte de iarnă. Conform planurilor UE anunțate săptămâna trecută, profiturile excesive ale companiilor energetice ar urma să fie eliminate și redistribuite pentru a ușura povara asupra consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel