Urmează „o iarnă a nemulțumirii mondiale”. Șeful ONU avertizează liderii lumii să se pregătească pentru „marile provocări ale epocii”

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Antonio Guterres / UN Photo/Mark Garten
Secretarul general al ONU i-a avertizat marţi pe liderii din întreaga lume cu privire la riscul unei "ierni a nemulţumirii mondiale", din cauza multiplelor crize care afectează omenirea, de la războiul din Ucraina la încălzirea climei, relatează AFP şi dpa.

"Criza puterii de cumpărare se dezlănţuie, încrederea se fărâmiţează, inegalităţile explodează, planeta noastră arde", şi cu toate acestea "suntem blocaţi de o uriaşă disfuncţie mondială", a remarcat Antonio Guterres în deschiderea reuniunii la nivel înalt a Adunării generale a ONU.

"Aceste crize ameninţă viitorul însuşi al umanităţii şi destinul planetei noastre", a subliniat el. "Să nu ne facem iluzii. Suntem pe o mare agitată. O iarnă a nemulţumirii mondiale se profilează la orizont", a atenţionat secretarul general al ONU.

În pofida acestor pericole, comunitatea internaţională este "paralizată", a denunţat acesta, evocând "ameninţarea unor divizări periculoase între Vest şi Sud".

"Divizările geopolitice subminează activitatea Consiliului de Securitate, subminează dreptul internaţional, subminează încrederea şi credinţa populaţiilor în instituţiile democratice", a explicat Guterres, insistând că "nu putem continua aşa".

"Comunitatea internaţională nu este pregătită sau dispusă să abordeze marile provocări ale epocii noastre", a constatat secretarul general al ONU, avertizând că "nicio provocare globală majoră nu poate fi reglementată de o 'coaliţie a celor doritori ' ''. ''Avem nevoie de o coaliţie a lumii", a conchis Antonio Guterres.

Criza energetică. Șeful Aramco: Soluțiile europene sunt lipsite de viziune

Șeful gigantului petrolier saudit Aramco a declarat că planurile europene de plafonare a facturilor la energie pentru consumatori și de taxare a companiilor energetice nu reprezintă soluții pe termen lung, ce pot fi utile în cazul actualei crize energetice globale. 

"Înghețarea sau plafonarea facturilor la energie poate ajuta consumatorii pe termen scurt, dar nu abordează cauzele reale și nu reprezintă o soluție pe termen lung", a declarat directorul general Amin Nasser în cadrul unui forum din Elveția. "Impozitarea companiilor atunci când doriți ca acestea să crească producția nu este în mod clar utilă."

În întreaga Europă, guvernele au cheltuit sute de miliarde de euro pe reduceri de taxe, subvenții și ajutoare pentru a face față unei crize energetice care duce la creșterea inflației, forțând industriile să oprească producția și majorând facturile înainte de iarnă. Conform planurilor UE anunțate săptămâna trecută, profiturile excesive ale companiilor energetice ar urma să fie eliminate și redistribuite pentru a ușura povara asupra consumatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel